Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Cijena domaćeg crvenog luka na čapljinskoj Veletržnici, dostigla apsolutni rekord – 3 KM za kilogram

Cijena domaćeg crvenog luka na čapljinskoj Veletržnici, dostigla apsolutni rekord – 3 KM za kilogram

by | 4. siječnja 2019. 16:02 | Vijesti

Na veletržnici u Tasovčićima godina je počela u znaku rekordne cijene domaćeg crvenog luka, koji je dostigao 3 KM, odnosno cijena crvenog luka izjednačila se s nekim vrstama pilećeg mesa. Uz domaći crveni luk bilježimo i skok cijena nekih vrsta zeleni, pa je tako cijena blitve i špinata skočila, također, na 3 KM. Skuplje su i brokule čija je cijena 3 do 3,8 KM. Skuplja je i zelena salata čija je nova cijena 1,5 do 1,8 KM, zatim mrkva 1 do 1,2 KM, a nešto skuplji je i kelj čija je nova cijena 1 do 1,2 KM. Skuplji je potom, mladi luk – tzv. pera, koja se sada cijene 2,8 do 3,5 KM. Registrirali smo samo jedno pojeftinjenje i to karfiola čija je nova cijena od 1,5 do 2 KM.

Ostalo povrće iz uobičajene potrošačke košare RPČ, manje više, zadržalo je cijene. Raštika je od 2,5 vrhovi, pa do 5 KM listovi, kupus 0,7 do 0,9 KM, krumpiri 0,5 do 0,9 KM, cikla je 0,8 do 1 KM, a bijeli luk i dalje od 3 KM refuza, pa do 6 KM vijenci. Visokih 4 do 6 KM za kilogram zelene mase, cijene se peršin i celer. Zanimljiva je situacija s cijenom graha, američki se može naći već po 1,9 KM, kanadski rod 2017-te, je oko 3 KM, dok je argentinski rod 2018-te, 3,2 KM. Rijetki domaći grah, je 5 do 6 KM. Najskuplje domaće povrće je korijen hrena čija je cijena 10 KM za kilogram.

Kod voća bilježimo također nekoliko zanimljivosti, pa tako unatoč mrazu ovih dana, još ima tzv. divljih šipaka, ljutunaca koji se cijene 1,2 do 1,4 KM. Iznenađenje su i dunje koje se cijene 1,2 KM za kilogram, dok je cijena domaćih jabuka i dalje niska za ovo doba godine 0,7 do 1 KM, dok uvozne dostižu 1,2 KM. Još je odlična i ponuda domaćih krušaka čija je cijena 1,1 do 1,5 KM, dok uvozne dostižu i do 2,5 KM, od domaćeg voća ima još i kivija koji je i dalje jeftin 0,6 do 1,2 KM. Domaći orasi – jezgra, su 15 do 17 KM, dok su orasi u ljusci 4 do 5 KM. Bilo je i lješnjaka u ljusci, po cijeni od 6 KM za kilogram, te suhih smokava čija se cijena ujednačila na 4 do 5 KM. Ponuda agruma iz Neretve, sve je skromnija, još se mogu naći naranče po cijeni od 1,8 do 2 KM, a u porastu je i cijena limuna 2,5 do 2,7 KM za kilogram.

Ispred veletržnice obilna ponuda prije svega drva, međutim cijena je i dalje postojana, oblovina se cijeni od 80 do 85 KM prostorni metar, dok su cijepana od 90 pa sve do 100 KM prostorni metar, odnosno kubik. Naravno cjenkanju vješti mogu se izboriti za povoljniju cijenu. Drva se prodaju i na vreće, cijena je 5 do 7 KM. Bala slame je 5 KM, a sijena 6 KM. Ljubinjski jari luk je 10 KM za kilogram. Jaka bura nije zaustavila ni prodavače ribe i sira ponuda je bila uobičajena. Riba se nudila na šest štandova, a cijenila se od 6 KM somići, 9 je bila pastrva iz uzgoja, 11 šaran, a 14 fileti. Na komad mogle su se kupiti i glave šarana po cijeni od 2 do 4 KM, pa morska riba – lubin i orada 15 KM itd. Jegulje nije bilo.

Na uobičajena tri štanda nudili su se mliječni proizvodi u prvom redu sir i kajmak. Sir se cijenio od 4 KM mladi, pa do 18 KM suhi ovčji s Morina i Somina. Suhi ovčji sir iz Podveležja bio je 15 KM, a kajmak od 14 do 18 KM za kilogram. Valja reći da mliječni proizvodi imaju standardnu cijenu i postojanu tražnju. Uz navedenu u ponudi je bila i različita druga roba kao što su domaća jaja i koke nesilice, ljekovito bilje, različite alatke, pa čak i odjeća. Uglavnom, petkom u hladnijem dijelu godine, na prilazu veletržnici, iznimno je živo.

{gallery}2018/poljo19{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...