Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Hercegovci i Bosanci osuđeni na njemački krumpir

Hercegovci i Bosanci osuđeni na njemački krumpir

by | 2. ožujka 2018. 18:14 | Vijesti

   Na veletržnici u Tasovčićima dogodilo se ono što su stalni prodavači najavljivali, nestalo je domaćih krumpira, pa su u ponudi gotovo isključivo njemački cijena se kreće od 60 do 70 feniga. Krumpiri s Morina ispred veletržnice, cijene se 90 feniga kilogram, a prodavač ističe da je zadovoljan prodajom. Dakle, što se krumpira tiče iseljeni u Njemačku zadnjih godina i građani BiH, ako ništa jest će isti krumpir – njemački. Kupus je od 40 feniga domaći pa do 60 zimski iz Neretve, Kelj je također zadržao cijenu 60 do 80 feniga, kao i cikla 70 do 80 feniga, pa mrkva 70 feniga do marku, blitva 85 feniga do marku, prasa 90 feniga debele pa do 2 marke tanke stabljike. Stabilna je i cijena kupusa pupčara 1 do 1,5 marku, zatim peršina i celera 3 do 4 marke, bijelog luka 5 do 7 maraka za kilogram, te graha u zrnu, čija se cijena kreće od marku kineski, 1,9 maraka je američki, a 2,6 do 3,8 maraka je argentinski i kanadski, domaći je prava rijetkost, kad se pojavi cijeni se 6 maraka za kilogram.

   Od barometra cijena koncem prošlog tjedna, nešto skuplji je karfiol 1,7 do 2 marke, te crveni luk 1 do 1,3 marke domaći, a uvoznog austrijskog, ima već po 60 feniga. Zabilježili smo i tri manja pojeftinjenja, raštike čija se cijena ujednačila na oko 2 marke za kilogram, zelene salate koja se cijeni od 90 feniga do 1,1 marku i špinata koji je sada od 80 feniga s otvorenog, pa do 1,7 maraka plastenički. Očito je da se na cijenama zeleni još ne osjeća utjecaj hladnog vala, koji bi trebao pospješiti njihov porast.

   Voće, ponuda domaćeg svela se na manje količine jabuka i povremeno suhih smokava i jezgre oraha. Jabuke se cijene od 1m do 1,8 maraka uvozne poljske, suhe smokve su oko 5 maraka i cijena im je u padu, dok je jezgra oraha od 16 do 18 maraka za kilogram.

   U jednom od boksova provjerili smo i neke cijene izvan sezonskog povrća, rajčice čija je ponuda koncem ovoga tjedna skromnija i dalje su od 1,9 do 2 marke, paprike su 3 marke, tikvice 1,9 do 2 marke, voće kivi je 1,5 do 1,7 maraka, limun 1,7 do 1,8 maraka, dok je ponuda naranči obilna, a cijena već od 90 feniga pa do 1,5 marku.

   Bez obzira na ne baš povoljne vremenske prilike ponuda ispred veletržnice i ovoga možemo slobodno kazati za Tasovčiće “pazarnog petka” bila je jako dobra. Unatoč hladnoći bilo je i presadnica povrća koje su se nudile po 10 feniga zelena salata, peršin i celer, po 20 feniga bili su raštika i blitva, 25 kupus, dok su ostale kupusnjače – karfiol, brokule i prokulice od 25 do 30 feniga komad. Uz to što kako reče jamči kvalitetu, proizvođač ranih presadnica kaže da ponešto kupe ljudi koji sade za sebe u plastenike, a tražnja je u cjelini skromna. Ni kovači poljoprivrednih i kućanskih alata iz Vareša ne hvale se tražnjom. Na par štandova nudila su se domaća jaja i perad, jaja su oko 26 feniga komad, koke nesilice bile su 12, a pijetlovi od 15 do 20 maraka komad. Drva su bila standardnih 75 maraka prostorni metar oblovine, dok su cjepana bila 80 maraka, stajsko gnojivo bilo je 70 maraka tona, vreća drva i stajskog gnojiva ima približno istu cijenu 4 do 5 maraka. Riba se nudila na pet štandova, pastrva iz uzgoja bila je 9, a šaran 11 maraka, fileti su bili 14, a na jednom štandu nudile su se i riblje pljeskavice po cijeni od 10 maraka kilogram. Mliječni proizvodi, ponuda dobra, cijene standardne, najjeftiniji bio je mladi sir 4 do 6 maraka, a najskuplji suhi ovčji od 14 maraka iz Podveležja, pa do 18 s Morina. U ponudi je bilo i ljekovitog bilja, pa kamena za oblaganje i razne druge robe.

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...