Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na Veletržnici obilna ponuda voća, povrća i raznih roba – neretvanski limun 3,5 KM

Na Veletržnici obilna ponuda voća, povrća i raznih roba – neretvanski limun 3,5 KM

by | 12. listopada 2019. 8:46 | Vijesti

Na prilazu veletržnici u Tasovčićima započele su uobičajene jesenske gužve, u ponudi je različita roba od presadnica povrća i cvijeća, do kamena za oblaganje, drva, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, peradi, poljoprivrednih i kućanskih alatki, te kupusa. Takav ugođaj obično traje do konca jeseni, dok su zimi, a posebice u toplijem dijelu godine gužve manje. Iz te obilne ponude izdvajamo da još ima presadnica povrća u prvom redu zelene salate i blitve, koje se cijene po 0,10 KM komad, te različitih vrsta kupusa čija je cijena od 0,20 do 0,25 KM komad. Cijene presadnice cvijeća zavise od vrste i uzrasta, a kreći se od 0,30, pa do 3 KM. Domaća jaja cijene se od 0,20, pa do 0,30 KM, mlade koke i pijetlovi su od 10 do 15 KM, a kunića 20 KM.

U ponudi ribe nije bilo jegulje, somići su se cijenilo 6, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 11 maraka za kilogram. Mliječni proizvodni imali su također standardnu cijenu, kajmak je bio od 16 do 18 KM, iz kace, maslo od 14 do 16 KM. Mladi sir se cijenio 5 do 6 KM, a suhi ovčji sa Zelengore bio je 20, suhi ovčji sir s Morina i livanjski u kolutovima bili su po 18 KM, dok je suhi ovčji sir iz Podveležja bio 15 do 18 KM za kilogram. Miješani ovčji kravlji sir bio 10 do 12 KM itd. Ponudu na prilazu veletržnici upotpunili su prodavači kupusa za zimnicu, glavica je 0,80, a rezani kupus sa soljenjem 1,0 KM za kilogram.

Ponuda voća i povrća unutar veletržnice, zaista je obilna, a posebice dojmljive su kruške od kojih su prodavači iz Bosne, Gradačca i Gračanice, napravili pravu izložbu, cijena je 1,5 do 2,5 KM za kilogram. Jabuke se cijene od 0,8 do 1,4 KM, a cijena najkvlitetnijih je u blagom porastu. Od barometra cijena koncem prošlog tjedna, nešto skuplji je kivi koji se nudi po cijeni od 1 do 1,2 KM, a jeftiniji su šipci sladuni, divljih još nema, 1 do 1,5 KM, te mandarine 0,8 do 1,0 KM. Ostalo voće zadržalo je cijenu, svježe smokve i dalje su od 3,5 do 4 KM, a suhe od 4 do 6 KM. Kao zanimljivost vrijedi izdvojiti podatak da još ima lubenica po cijeni od 0,5 KM, dok je jesenski bostan od 0,8 do 1,2 KM za kilogram. Stolno grožđe i dalje je od 1 do 1,4 KM, dok ovo definitivno nije godina vinskog – jeftiniji je nego lani, može se naći samo rano izjutra, a cijeni se 0,9 do 1,0 KM. Kestena još nema, ali je zato stigao limun iz Neretve, čija je cijena 3,5 KM za kilogram.

Povrće, od pregleda cijena početkom listopada nije bilo značajnijih promjena, nešto skuplji su krastavci 0,7 do 1,0 KM i tikvice 0,6 do 0,8 KM, a jeftiniji kupus 0,3 do 0,5 KM, pa kelj 0,6 do 0,8, zatim blitva 0,8 do 1,2 KM, patlidžani 0,9 do 1,2 KM, te paprike roge 1 do 1,5 KM. Ostalo povrće zadržalo je cijenu, krumpiri su i dalje od 0,5 do 0,7 KM, mrkva i cikla 0,8 do 1,0 KM, rajčice 0,7 do 1,2 KM, dok je domaće sjeme 1,5 KM za kilogram. Stabilna je i cijena zelen salate 1 do 1,3 KM, peršina i celera 2 do 3 KM, mahuna 1,3 do 1,8 KM, crvenog luka 1 do 1,3 KM, kao i bijelog luka 3 refuza pa do 6 KM za kilogram, vijenci. Raštika je 2 do 2,5 KM, špinat 2,5 do 3,0 KM, a brokule oko 2,5 KM. Na kraju ističemo da se cijena paprika stabilizirala na 1,2 do 1,7 KM za kilogram. Na kraju ističemo da su sve navedene cijene voća i povrća na veliko, odnosno to su istaknute cijene, a pošto se roba proda znaju samo kupci i proizvođači.

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2019/pijacalimun{/gallery}

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...