Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na širem području juga Hercegovine okončana berba i prerada maslina, Neumljani još u akciji

Na širem području juga Hercegovine okončana berba i prerada maslina, Neumljani još u akciji

by | 29. studenoga 2019. 13:26 | Vijesti

Do sada najduža kampanja berbe i prerade maslina u Bosni i Hercegovini pri samom je kraju. Uoči zadnje kiše nakon skoro dvomjesečne kampanje, vrata je zatvorila uljara „Ramljak“ u Tasovčićima kod Čapljine. Na upit o urodu i kampanji Slavko Ramljak u čijem OPG-u djeluje istoimena uljara kaže:

Na kraju je bilo znatno bolje nego što se očekivalo. Od početnih procjena da će urod biti tek trećina prošlogodišnjeg, stigli smo do realizacije koja je na razini 70 posto lanjskog roda. Kvaliteta izvrsna, masline su bile zdrave, ako da su sigurno proizvedena vrhunska ulja“, ističe Ramljak, pa razlaže:

Randmani, su bili različiti, od početnih 9,5 i 10 posto, penjali su se do 22 posto, što je prava rijetkost. Zbog obilnih kiša randmani su tijekom kampanje varirali, pa su se sa skromnih desetak posto penjali na 11 do 13 posto, potom su razli i do 15 posto, a onda se s kišama vraćali na 10 do 13 posto, pa ponovo malo dizali, uglavnom bilo je svašta. Rekord drži istarska bjelica iz maslinika časnih sestara u Bijelom Polju kod Mostara, čiji se randman bio 22. To je izuzetno“, kaže Ramljak, te dodaje da je sve skupa doprinijelo nestašici sadnog materijala istarske bjelice u poljoljekarnama.

Za razliku od stolačko-čapljinsko-mostarsko-ljubuškog područja, na prostoru jedine bh. primorske općine Neuma, berba nije u cijelosti okončana. Zasluga za to pripada odličnom urodu, koji je nakon prošlogodišnje nestašice, premašio sva očekivanja. Da će berbe biti još koji dan potvrđuje Josip Matić Lolo iz Broćanca u neumskoj općini, što je posljedica iznimno tople jeseni.

Tradicionalni susret maslinara u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda zbog produljenja berbe, s konca studenog, pomaknut je na 13-og prosinca. Tek nakon analiza maslinovih ulja, pouzdano će se znati njihova kvaliteta, odnosno kakva je za masline i maslinare bila ova godina.

{gallery}2019/masline20{/gallery}

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...