Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Crveni luk i zimski kupus iznenada preskočili marku, “pali” mladi krumpiri i jagode, pačja jaja 0,5 KM

Crveni luk i zimski kupus iznenada preskočili marku, “pali” mladi krumpiri i jagode, pačja jaja 0,5 KM

by | 23. travnja 2021. 16:15 | Vijesti

   Na prilazu Veletržnici u Tasovčićima kako naglašavamo već nepuna dva mjeseca od pojave prodavača presadnica povrća, velika gužva, unutar ograde travanjska nirvana. Ponuda domaće robe uglavnom se rasprodala u ranim jutarnjim satima, a nad veletržnicom bdije nekolicina stalnih prodavača domaće i uvozne robe.

Ponuda je i dalje skromna, a cijene, logično, u prosjeku bilježe lagani rast. Od pregleda cijena u petak, 16-og travnja, skuplji su raštika, nova cijena je 3,5 do 4,5 KM, zatim zelena salata 1,5 do 2,0 KM, blitva 0,8 do 1,3 KM, prvi domaći krastavci čija je nova cijena 1,8 do 2,5 KM, dok je cijena crvenog luka nakon skoro jednogodišnjeg tavorenja ispod jedne marke, skočio na 1,0 do 1,4 KM. Veliki skok bilježi cijena zimskog kupusa čija se cijena s 0,50 do 0,60 KM za kilogram, skočila na 1,0 do 1,2 KM. Od zimskog, tek nešto skuplji je mladi kupus 1,2 do 1,4 KM za kilogram.

   Registrirali smo tri manja pojeftinjenja, cijena špinata se spustila na 1,0 do 1,5 KM, a karfiola na 2,0 do 2,2 KM. Iznenađujuće u padu je cijena mladih krumpira vjerojatno kao posljedica velike ponude prošlogodišnjih po niskoj cijeni, tržili su se za 1,5 do 1,7 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene krumpiri su tako od 0,30 do 0,50 KM, prasa 1,5 do 3,0 KM, peršin i celer su 3 do 4 KM, mrkva je od 1,0 do 1,2 KM, planinska ispred veletržnice do 2 KM, dok je cikla 0,9 do 1,0 KM. Grah u zrnu cijeni se od 4 KM kanadski, pa do 6 KM šareni domaći. Sezona kuka polako prolazi, u zadnjoj dekadi travnja trže se za 1,0 do 1,5 KM, dakle od 5 do 8 KM za kilogram.

   Ponuda domaćeg voća još je jako skromna, rijetke jabuke su oko 1,0 KM za kilogram, dok uvozne dostižu 1,6 KM. Domaće planinske kruške ispred veletržnice, bile su 2,5 KM, jezgra oraha ostala je na 15 do 17 KM, dok je cijena jagoda u laganom padu, trenutačno su 5 do 6 KM. Ističemo, ovo su istaknute cijene, a pošto se roba proda zavisi od pogodbe.

   Dakle, glavnina trgovine u petak, 23. travnja, odvijala se na prilazu veletržnici koji je zakrčen raznovrsnom robom od stajskog gnojiva i kočića za povrće, preko peradi, jaja i cvijeća, pa do ribe, sira i presadnica – povrća i cvijeća. Ponuda je zaista obilna posebice presadnica povrća. Naravno bilo je i razne druge robe. Za razliku od početka sezone, uzgajivači presadnica povrća nisu zadovoljni kako sezona teče, a krivac za to je vrijeme koje ne dozvoljava sadnju na otvorenom. Ponuda presadnica se kompletirala – zelena salata, peršin, bosiljak i kukuruz šećerac cijene se po 0,10 KM komad, raštika je 0,15 do 0,20, a različite vrste kupusa od 0,20 do 0,25 KM, paprike i rajčice su oko 0,30 KM, sortna sjemena su skuplja. Lubenica i bostan su po 0,40, a tikvice i krastavci 0,50 KM komad. Veliki je izbor i različitog cvijeća, uglavnom cijena presadnica se kreće od 0,30 pa do 3,0 KM, dok cijene cvijeća u saksijama zavise od vrste i veličine.

   Ponuda ribe standardna cijena se kretala od 3 KM babuške, pa do 17 KM lubin i orada iz neumskih ribogojilišta. Somići su bili 6, pastrva iz uzgoja 9, a šaran 10 KM za kilogram. Uz domaća kokošja jaja čija se cijena kreće od 0,20 pa do 0,35 KM u ponudi su bila i pačja jaja po cijeni od 0,50 KM komad. Mliječnih proizvoda bilo je na pet štandova, a kao zanimljivosti ističemo dimljeni ovčji sir s Morina po cijeni od 16 KM, kajmak iz kace 18 KM, maslo 16, a mladi sir od 4 do 6 KM kilogram. Vreća stajskog gnojiva bila je 5 KM, a na veću količini 4 KM. Kočići za povrće 0,50 KM itd.

Tekst i foto: Dušan Musa

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2021/4/23pijaca{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...