Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na migrantskoj ruti iračko-iranski Kurdi stigli do Čapljine – Njemačka je za njih Obećana zemlja

Na migrantskoj ruti iračko-iranski Kurdi stigli do Čapljine – Njemačka je za njih Obećana zemlja

by | 5. srpnja 2018. 14:55 | Vijesti

Samo su brda i planine njihovi prijatelji, kaže se za Kurde, najveći narod na kugli zemaljskoj, bez vlastite države. Razasuti su u osam država, izvrgnuti progonima i asimilaciji. Procjene govore da ih ima od 23 pa sve do 40 milijuna. Jedna skupina od deset Kurda kao dio nepresušne migrantske rijeke koja ih u zadnjih pet šest godina vodi prema sjeverozapadu, stigla je do Čapljine, šestoro odraslih i četvero djece. Među njima i kolega novinar Osman Karim Hama, bivši urednik portala KKN, u iračkom djelu Kurdinstana, danas čovjek u potrazi za boljim životom. Uz pomoć kolegice Tihane Đevenica s Radiopostaje Čapljina, upustili smo se u razgovor s tom skupinom Kurda koji su se nekim čudom poslije pokušaja prijelaza hrvatske granice kod Velike Kladuše, pa Bijače, obreli u Čapljini. Sažimajući njihovu migrantsku zbilju 17-godišnja Sidra Hama kaže:

“U Iraku je za nas jako loše, nema posla, nema novca, nema školovanja, zato smo se odlučili na put. Do sada smo na putu mjesec i tri dana. Naporno je. Tri dana smo spavali na cesti, bez vode i hrane. Uz put smo se udružili sa skupinom Kurda iz Irana i zajedno nastavili. Idemo u Njemačku, tamo imam ujaka i još dosta rodbine. Njemačka je naš cilj. Pokušavali smo preći u Hrvatsku u više navrata, ali nisu nam dali. Međutim, nećemo odustati”, kaže odlučno Sidra, te naglašava da za to u šta su se upustili treba hrabrosti.
Na upit – je li u Iraku bilo bolje za Sadama Huseina, uz pomoć oca Osmana Karima, konstatira:
“Svi kažu, bilo je manje loše”.
Novinarski solidarno kolegu Karima, njegovu kćerku Sidru i ostale iz skupine iračko-iranskih Kurda, počastili smo autobusnim kartama do Mostara i njihovog trenutačnog cilja prihvatnog centra u Salakovcu. Hoće li stići u obećanu zemlju, koja za njih nije biblijski Kanan, nego Njemačka, teško je reći. Prevalili su dug i težak put, kraća s obzirom na sve tvrđe granice, još teža ruta je pred njima.
Valja napomenuti da se upravo u Njemačkoj nalazi najveća dijaspora Kurda oko 650.000, slijedi Velika Britanija gdje živi 250.000 Kurda, pa Francuska s oko 120.000 itd.

{gallery}2018/kurdi{/gallery}

 

 

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...