Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na Matici u održana likovna kolonija “Trebižat”

Na Matici u održana likovna kolonija “Trebižat”

by | 3. listopada 2018. 13:07 | Vijesti

   Na Matici u Trebižatu održana je jednodnevna Likovna kolonija „Trebižat“, šesnaesta po redu.

U radu kolonije sudjelovalo je deset slikara – Živko Mustapić, Jure Jovica, Jelena Grgić, Trpimir Grgić, Ante Brkić, Ernesto Markota, Dragan Kordić, Ivana Jelčić, Toni Slišković i Stipo Zoraja. Može se reći da je ovogodišnja likovna kolonija „Trebižat“ okupila je slikare od Ploča preko Čapljine i Mostara, do Livna. Govoreći o malo neuobičajenom vremenu za održavanje kolonija Boris Matić, koji brine o organizaciji, naglašava:

    „Mislim da je termin dobar i za nas kao organizatore, kao i za umjetnike koji su tijekom ljeta prebukirani raznoraznim kolonijama i kulturnim događanjima, izložbama, privatnim obvezama, tako da mislimo da je ovo termin kojeg ćemo ostaviti kao trajni za održavanje kolonije. Ovaj dio jeseni je pogodan i sa strane likovnosti radi jesenjeg kolorita rijeke. U suštini sve je više kolonija pa je sve manja mogućnost priskrbiti priznate umjetnike za ovakvu jednodnevnu koloniju“, naglašava Matić inače, glumac Dubrovačkog kazališta, te ističe da će do naredne kolonije nastojati organizirati izložbu radova s ovogodišnje i nekoliko zadnjih kolonija.

    Ugodno jesensko vrijeme pogodovalo je slikarima koji su se razmilili uz rijeku tražeći za sebe pogodne trenutke, a u tom pogledu najinventivniji bio je Jure Jovica, slikar iz Ploča koji je sišao do same vode.

    „Ovaj ambijent u koji smo došli stvarati, pruža toliko mogućnosti, a svaki od nas traži neki svoj kutak gdje će uhvatiti najbolji dio motiva. Ja volim raditi, vodu oko vode, raslinje, taj sraz prirode i vode, igra svjetlosti i sjene su vječna inspiracija za svakog umjetnika“ u dahu ističe Jure Jovica slikar iz Ploča, pa razlaže:

    „Ovo je pravi trenutak, u stvari kad se radi oko vode, krajolika, svako godišnje doba ima svoje draži. Možda je sad ovaj jesenji krajolik, prebogat bojama za umjetniku pravi izazov za stvaranje“, naglašava Jovica, dok se Ivana Jelčić držala podalje od vode, stvarala je s druge strane „bajere“.

    „Treba mi malo mira, ovo je krasan ambijent, sunce nas grije, nije prevruće, svjetlost je odlična, topole žute, tako da dobivamo inspiraciju i od boja“, naglašava ova mlada čapljinska slikarica, koja se dala u slikanje neke tajanstvene dame.

    Uglavnom, kolonija Trebižat živi sa svojim posebnostima, a ove godine zdušno je podržalo i vrijeme, možda zadnjeg lijepog i toplog rano jesenskog dana u Hercegovini. Organizator Likovne kolonije „Trebižat“ je obitelj njezinog utemeljitelja, pokojnog Anđelka Matića – Uče, pedagoga likovne kulture. Desetak slikara i ove godine, dalo se na posao nakon kojeg je slijedilo druženje u pomalo mističnom ambijentu uz rijeku Trebižat, kada nema kupača ni gužve, čiji okoliš poprima pravi raskoš boja.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2018/181003_kolonija_tr{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...