Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Smilje bez poticaja u 2020. godini

Smilje bez poticaja u 2020. godini

by | 5. lipnja 2020. 16:01 | Vijesti

   Na listi poticaja za biljnu proizvodnju u 2020. godini u Hercegovačko neretvanskoj županiji, nema smilja. Izostavljanje potpora za nasade smilja jedna je od novina u politici poticaja Hercegovačko-neretvanske županije u 2020. godini. Stručna tijela ministarstva očito su procijenila da ta vrsta proizvodnje nema perspektivu. Podsjećamo, u 2019-oj godini poticaje za nasade smilja ostvarilo je 190 proizvođača od čega čak 138 iz općine Stolac, slijedi Grad Čapljina 26, pa Čitluk 14, Neum 7 i Grad Mostar 4 potpore. U 2018-oj poticaj za smilje ostvarilo je čak 211 uzgajivača od čega opet daleko najviše iz Stoca 169 korisnika. Prema tome nakon tri godine smiljari su ove godine ostali bez županijskih poticaja.

   Od biljne proizvodnje u 2020-oj godini potpore će se isplaćivati za podizanje novih nasada voća – jabuka, krušaka, šljiva, višanja, trešanja, bresaka, nektarina, marelica, zatim šipka, smokve, oraha, bajama lješnjaka i kivija. Isto tako potpore će se isplaćivati za podizanje novih nasada maslina, novih nasada vinograda, zatim proizvodnju grožđa – stari nasad, proizvodnja šljive – stari nasad, proizvodnja smokve – stari nasad, proizvodnja šipka – stari nasad, proizvodnja breskve i nektarine – stari nasad, proizvodnja maslina – stari nasad, proizvodnja malina – stari nasad.

   Na potpore u ovoj godini, mogu računati i proizvođači rajčica na otvorenom, zatim proizvodnja lubenica na otvorenom, proizvodnja bijelog luka na otvorenom, proizvodnja crvenog luka na otvorenom, proizvodnja graha na otvorenom, proizvodnja povrća u plastenicima, te proizvodnja presadnica povrća i ljekovitog bilja. Dakle, otpalo je smilje, ali je kako je naveo ministar Jović, uvedeno nekoliko novih vrsta potpora. Uglavnom, za novčane potpore u poljoprivredi biljnu i animalnu proizvodnju, županijskim proračunom predviđeno je 1.320 milijuna maraka, što je ujedno i najveća suma u tu svrhu, od uvođenja potpora primarnoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji prije četiri godine.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...