Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Obnova Starog mosta u Klepcima: Smokva i raslinje ugrozili pola milenija starog ljepotana

Obnova Starog mosta u Klepcima: Smokva i raslinje ugrozili pola milenija starog ljepotana

by | 8. ožujka 2019. 12:40 | Vijesti

   Na čapljinskom području devet je lokaliteta proglašeno nacionalnim dobrima, među njima je i most na Bregavi izgrađen 1517. godine, vjerojatno na mjestu gdje se u prošlosti nalazila neka slična građevina iz rimskog doba. Podsjećamo, odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 21-og do 27-og siječnja 2003. godine povijesna građevina Most u Klepcima, kraj Čapljine, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. Međutim, manje više svi vape za obnovom. Kad se već indolentnim pokazalo Povjerenstvo, inicijativu je preuzela općina Čapljina uradivši Projekt hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na starom mostu u Kleocima, za što je suglasnost dao Zavode za zaštitu spomenika. Radovi su u tijeku, a projekt financira Federalno ministarstvo kulture i sporta.

   Radove izvodi tvrtka „Neimar” iz Sarajeva. Inženjer arhitekture Ensar Mulaomerović voditelj radova na njezinim radilištima, govoreći djelatnosti tvrtke i obnovi mosta u Klepcima, kaže:

   „Firma Neimar prvenstveno se bavi restauracijom i zaštitom kulturno-historijske baštine BiH, poput mosta u Klepcima. Dobili smo ugovor o nužnoj sanaciji mosta, odnosno zaštiti od daljeg propadanja. To znači da se u ovoj fazi neće raditi kompletna obnova mosta nego samo nužna sanacija za koju su osigurana sredstva. Iz konstrukcije će se izvaditi raslinje, sanirati luk, a zaštitit će se i gornja razina mosta od propadanja“, kaže Mulaomerovićkoji na konstataciju da su dosadašnji radovi pokazali kako će oko mosta biti puno više posla nego što se to u prvi mah mislilo, nastavlja:

   „Projektanti koji su radili na projektu sanacije mosta, nisu mogli dovoljno dobro sagledati o kojoj razini propadanja se radi. Sada kada smo očistili okoliš, uzvodno i nizvodno, vidi se da ima dosta više radova. Mi ćemo se uklopiti u sredstva koja su predviđena, te uraditi ono što je najhitnije, da bi se spriječilo dalje propadanje mosta“, naglašava Mulaomerović.

   Nužna sanacija dat će priliku da se nastavi potraga za donatorima, jer je čišćenje pokazalo da je most puno veća građevina nego što se to mislilo. Naime, most sa sjeverne strane ima tri razine potpornih zidova koji izrastaju iz korita Bregave, što je otkrilo njegovo čišćenje, odnosno bez obzira na skromnu širinu luka ovaj 502 godine stari most je masivnija građevina nego što se to u prvi mah mislilo.

   Prema zapisima most na tom mjestu dao je izgraditi Mustafa-beg 1517-te godine. Za pretpostaviti je da su graditelji – kamenoklesari, bili s juga Hercegovine ili dubrovačkog područja. Putopisac Evlija Čelebija prešao je preko njega 1664. godine i zabilježio da je na jedan svod. Izgleda da ga je temeljito opravio Počiteljac Ibrahim-aga, pa neki most nazivaju Šišman Ibrahim-pašinim, a navodno je na mostu bila uklesana i godina 1668.

   Raspon luka mosta je 17,5 metara, a sami most svojom izvedbom dosta podsjeća na čuveni Stari most u Mostaru, a od mostarskog je stariji pedesetak godina. Naravno, obnovljeni most, poput restaurirane rimske vile rustice Mogorjelo, bio bio bi jedan od bisera u kruni arheološkog blaga čapljinske općine, pa je svaki pomak u smjeru njegove sanacije dobro došao.

{gallery}2019/most12{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...