Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nove odbojkaške zavrzlame: Solomonsko rješenje odbojkaškog prvenstva na putu iracionalnosti

Nove odbojkaške zavrzlame: Solomonsko rješenje odbojkaškog prvenstva na putu iracionalnosti

by | 28. svibnja 2020. 16:20 | Vijesti

   Mudro, dovitljivo i pravedno rješenje nekog problema ili spora obično se naziva solomonsko. Na prvi pogled takvom djeluje nedavna odluka Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH prema kojoj je odbojkaško prvenstvo BiH službeno završeno, ali tablica premijerligaških natjecanja u trenutku, prekida nije usvojena, niti su proglašeni prvaci?! Za takvu odluku bila je većina od devet članova UO, koji su se izjašnjavali e-mailom. Članovi UO od pet predloženih odluka, složili su se jedino da se prvenstvo BiH okonča, te da se ne igraju prvenstva za mlađe uzraste na državnoj razini.

   Zašto takav ishod glasovanja članova UO na prvi pogled izgleda mudar i pravedan? Prije svega proističe iz pogleda na ljestvicu Mini lige za plasman od 1. do 5. mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji. U trenutku prekida natjecanja zbog pandemije korona virusa, kod odbojkaša, na čelu ljestvice bio je Kakanj s 4 boda iz dvije utakmice, druga je bila Mladost, koja se kao prošlogodišnji prvak poslije solidnog nastupa u Srednjoeuropskoj – MEVZ-a ligi, uključila u završni dio natjecanja. Brčaci su imali 3 boda iz jedne odigrane utakmice, a tri boda imao je i drugi brčanski klub Jedinstvo, iz dvije utakmice, četvrta je bila sarajevska Bosna s dva boda iz također dvije utakmice, a peti Domljevac bez bodova, iz jedne utakmice. Nakon šest uzastopnih naslova, Mladost je važila za favorita, a sudeći po prvom međusobnom srazu glavni konkurent bio je gradski rival Jedinstvo, pobjednik ligaškog dijela prvenstva. Ukratko, Kakanj se u trenutku prekida natjecanja ni kriv ni dužan, našao na čelu ljestvice, bez posebnih argumenta u svoju korist, osim „više sile“.

   U konkurenciji odbojkašica, plasman od 1. do 5. mjesta, vodeće Gacko imalo je šest bodova iz dvije utakmice, drugoplasirano Bimal Jedinstvo 3 boda iz jedne utakmice, trećeplasirani Banjaluka Volej 3 boda iz dvije utakmice, dok su četvrtoplasirana Sloboda iz dvije utakmice i petoplasirano Goražde iz jedne utakmice, bili bez bodova. E sad, Gacko je s mladom ekipom bilo prvo u ligaškog dijelu, dok je 13-ki uzastopni prvak Bimal Jedinstvo iz Brčkog, ostavilo odličan dojam u MEVZ-a ligi. Brčanke su bile druge u ligaškom dijelu, a poslije doigravanja treće. Dobar dojam u MEVZ-a ligi ostavio je i BL Volej, ali avaj u trenutku prekida ispred favorita, bile su Gačanke.

   Dakle, imajući u vidu navedeno, odluka UO OS BiH djeluje „mudrom, dovitljivom, pravednom, tj. solomonskom“, ali… Odmah po obznanjivanju konačne odluke, Alija Fatić, predsjednik OS BiH, ustvrdio je da je „usvojena najgora moguća odluka.“ Istog mišljenja je i Čapljinac Miloš Jelčić predsjednik OS Federacije BiH, od kojeg smo doznali da su u opticaju bili i prijedlozi da se ligaški dio natjecanja, dakle bez klubova iz MEVZ-a lige, proglasi službenim i slično. Zašto „najgora moguća odluka“? U prvom redu što bez prvaka i poretka nema „vize“ za europska natjecanja, pa ni MEVZ-a lige, koja je dala veliki zamah u prvom redu ženskoj odbojci u BiH. Jelčić dalje ističe da to rađa domino efekt. Nesudjelovanje u MEVZ-a ligi automatski znači da će Bimal Jedinstvo i BL Volej igrati Premijer ligu, što za sobom povlači nakon Inove i Maglića, ispadanje još dva kluba iz Premijer lige. Po nekom redoslijedu vjerojatne „žrtve“ bili bi sarajevski Novi Grad iz Federacije i HE na Drini, predstavnik OS R. Srpske? Ako tako bude bit će velika šteta, jer Višegrađanke su bile četvrte u ligaškom dijelu, a solidan je bio i Novi Grad. Uz to postoji mogućnost tužbi pojedinih klubova koji od OS BiH mogu tražiti naknadu štete – igrali su i trošili, a ništa nisu dobili.

   Uglavnom na oko „mudro i racionalno“, vrlo lako se može pretvoriti u iracionalno. Kad je bh. odbojka u pitanju to ne bi bilo nikakvo iznenađenje, jer na slične egzibicije javnost je navikla još od vremena osnivanja krovnog saveza itd. Jasno, u međuvremenu su priopćenjima „zaratili“ Gacko i Bimal Jedinstvo, a sve skupa potvrdilo je da klubovi iz Hercegovine u OS R. Srpske, nemaju utjecaja itd.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...