Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Organoleptičko ocjenjivanje mladih vina pokazalo – Hercegovačka vina su vrhunske kvalitete

Organoleptičko ocjenjivanje mladih vina pokazalo – Hercegovačka vina su vrhunske kvalitete

by | 25. travnja 2018. 17:22 | Vijesti

   „Možemo biti više nego zadovolji, odnosno mogu biti više nego zadovoljni proizvođači koji su dostavili svoja vina, potvrdilo se kroz relevantan uzorak od 78 vina da je prošla berba bila jako dobra. Posebice se to odnosi na crna vina, što ne znači da su bijela vina loša, međutim znajući tehnologiju i težinu prerade bijelih vina to se možda moglo i očekivati pogotovu kod malih proizvođača“, zaključak je Dominika Kolovrata voditelja degustacije vina, inače stručnog savjetnika analitičara enologa u Federalnom agromediteranskom zavodu iz Mostara, koji konstatira:

   „Vina koja su ocjenjena zlatnim medaljama bila je približno polovica od svih dostavljenih vina. To znači da su vina koja su ocjenjena sa 85 i više bodova i spadaju po svim kriterijima i ekvivalentima u vrhunsku, odnosno premijum kvalitetu vina bila dobro zastupljena.“

   To je siže priče o prvom organoleptičkom ocjenjivanju mladih vina od strane Federalnog agromediteranskog zavoda, čiji je cilj kako naglašava ing. Kolovrat bila „pomoć i podrška našim proizvođačima grožđa i vina, da kroz ovu ocjenu potvrdimo njihovu kvalitetu, odnosno stanje njihovih vina i proizvodnje u tekućoj godini, u godini berbe 2017-oj. Komisija je ocijenila 78 uzoraka vina, od čega 35 uzoraka bijelih vina, 2 uzorka roze vina i 41 uzorak crvenih (crnih) vina. Što se tiče same tehnike ocjenjivanja vina provedena je po OIV metodi 100 pozitivnih bodova, u Dvorani za degustaciju FAZ-a Mostar.

   Svečanost uručenja nagrada, počela je kraćom radionicom na kojoj su o rezultatima, tehnici ocjenjivanja i nedostacima pojedinih vina govorili Dominik Kolovrat stručni savjetnik FAZ-a i Ante Grubišić član Komisije za ocjenjivanje. Zanimljiva je opaska Ante Grubišića da se istim poslom bavio i u nekim regijama u susjedstvu, međutim iako je tradicija ocjenjivanja duža, rezultati su lošiji, što će reći da su „hercegovačka vina k’o lagum“, kako su uobičavali za dobra vina reći striji Hercegovci.

   U kategoriji bijelih vina dodijeljeno je jedno veliko zlato, 13 vina ponijelo je zlatno odličje, osam je dobilo srebro, šest broncu, dok je sedam vina dobilo priznanje za sudjelovanje. U kategoriji crvenih vina dodijeljena su čak 24 zlata, devet vina je dobilo srebro, šest broncu, a samo dva vina priznanje za sudjelovanje. Od dva vina u kategoriji rize, ružičasta jedno je je bilo srebreno, a jedno brončano. Dakle, samo devet vina, što je manje od deset posto nije ušlo u kategoriju za medalje, najčešći nedostatak je malo ili nedovoljno dodavanje zaštite, odnosno sumpora, vinobrana, pa se dogode blage oksidacije na mirisu i okusu, pojavnosti sumporo vodika, stranih mirisa…, naglašeno je na radionici. Uglavnom sve su to nedostaci koji se mogu otkloniti. Imajući to na umu Mario Leko pomoćnik direktora FAZ-a za biljnu proizodnju u prigodnoim obraćanju naglasio je da će ubuduće nastojati ocjenjivanje mladih vina organizirati u prosincu, kako bi se nedostaci mogli otkloniti, dok bi se u rujnu vršila ocjena buteljiranih vina, odnosno vina spremnih za tržište. Nedostaci su se u prvom redu uočeni kod malih vinara tzv. hobista.

   Inače, vina na ocjenjivanje dostavila su 32 proizvođača, od toga je 17 bilo malih proizvođača tzv. hobista koji su dostavili 30 vina, te 15 registriranih proizvođača, vinarija, koje su dostavile 48 vina. Bitno je svakako navesti i zaključak Komisije koja je vršila ocjenjivanje da su „crvena vina berbe 2017. god. pokazala izvanrednu kvalitetu, vrlo dobar potencijal, izuzetno lijepe nijanse boja, izraženu punoću, aromu…“, o čemu svjedoči i podatak da je čak 58 posto dostavljenih vina u kategoriji zlato. Bijela vina pokazala su nešto nižu kvalitetu, u odnosu na crvena, premda je najbolje ocijenjeno vino bijelo. Sveukupno gledano bijela i ružičasta vina pokazuju da ima prostora za napredak.

Tekst i foto: D. Musa

                                Najbolji žilavka Hercegovina produkta i blatina „Vinarije Škegro“

U kategegoriji bijelih vina najbolje ocjenjeno vino ujedno i šampion manifestacije je „žilavka carisma“ vinarije „Hercegovina produkt“ d. o. o. iz Čitluka, dok je najbolje crveno vino „blatina carsus“ proizvođača „Vinarije Škegro“ iz Ljubuškog. Od malih proizvođača najbolje ocjenjena vina su – bijelo, žilavka Stanka Dugandžića iz Malog Ograđenika kod Čitluka, crveno, syrah Vinka Radića iz Ljubuškog. (dmu)

                                                                    Rezervirani Čapljinci

Prema prvom ocjenjivanju mladih vina vinari i vinogradari s područja čapljinske općine bili su rezervirani. Naime, na ocjenjivanje je svoja vina dostavio samo jedan proizvođač – vinarija “Vino Matić” iz Trebižata. Ova vinarija je na manifestaciju dostavila tri vina i sva tri – dva bijela i jedno crveno, osvojila su zlatne medalje. Čestitke proizvođaču, a ujedno i poziv da se na iduće ocjenjivanje mladih vina pojave u većem broju, jer ako ništa – kakv je to proizvođač koji se ne usuđuje svoje vino usporediti s drugima? (dmu)

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...