Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mozartov Requiem u Kulturnom centru Stolac

Mozartov Requiem u Kulturnom centru Stolac

by | 19. ožujka 2024. 11:24 | Aktualno, Vijesti

U ponedjeljak, 25. ožujka, s početkom u 19 sati u Kulturnom centru u Stocu održat će se veliki korizmeni koncert Requiem, Wolfganga Amadeusa Mozarta.

U izvedbi ovog djela sudjelovat će više od 160 izvođača: Akademski zbor „Pro musica“ iz Mostara, Zbor Srednje glazbene škole Ivana pl. Zajca Mostar, Mješoviti zbor studija Glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru i Dubrovački simfonijski orkestar.

Katja Krolo-Šarac i don Dragan Filipović su zborovođe, a Marijana Pavlović je korepetitorica.

Solisti su: sopranistica Neda Pejković, mezzosopranistica Žana Marendić, tenor Bože Jurić-Pešić i bas Ante Jerkunica, sve pod ravnanjem Harija Zlodre, najavili su organizatori.

Iako je Mozartov životni vijek bio vrlo kratak, iza sebe je ostavio brojna svjetski vrijedna glazbena djela.

Requiem je posljednja partitura koju je Mozart počeo skladati 1791. godine. U Requiemu, za razliku od drugih mnogobrojnih djela, autor potpuno unosi svoje mladenačko srce, radosno, iskreno, smjerno i pokajničko, ali i dostojanstveno.

Summa summarum ovog djela neka bude poruka u riječima koje je izgovorio Mozart pred sami odlazak s ovoga svijeta: »Sjaj jutra pobijedit će noćnu tminu!« Neka bude tako, kaže u popratnom tekstu programa maestro don Dragan Filipović.

Requiem, u katoličkoj liturgiji je misa za pokojne te je upravo ovaj događaj na neki način i uvod u Veliki tjedan koji slijedi. Početak koncerta je u 19 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

Dan kasnije, 26. ožujka, koncert će biti ponovljen u crkvi Male braće u Dubrovniku.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...