Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mostaru dodijeljena titula Europski grad vina za 2024. godinu, gradit će se i Muzej vina

Mostaru dodijeljena titula Europski grad vina za 2024. godinu, gradit će se i Muzej vina

by | 19. ožujka 2024. 16:38 | Aktualno, Vijesti

Svečanim programom u organizaciji Grada Mostara, Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine, USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini i članica Vinske ceste Hercegovine, u utorak je proslavljena prestižna titula Europskog grada vina Dionisio 2024, koju je Europska mreža gradova vina (RECEVIN) dodijelila Mostaru.

Brojni domaći i međunarodni gosti imali su priliku da saznaju više o Vinskoj cesti Hercegovine i sudjeluju na događaju profesionalnog umrežavanja, degustiraju hercegovačka vina i prisustvuju službenoj ceremoniji dodjele titule Europskog grada vina Dionisio 2024. u mostarskoj Gradskoj vijećnici.

Kordić smatra kako prestižna titula poput ove koju je dobio Mostar puno govori o poslu koji je odrađen u prošlosti, uz veliku podršku međunarodne zajednice, Vanjskotrgovinske komore, USAID-a i lokalnih vinara.

– Ovo je početak jedne lijepe priče za Grad Mostar jer smo ove godine nositelji titule Europskog grada vina što onda uključuje puno drugih stvari. Ponovno rebrendiranje i dizanje na veću razinu Vinske ceste Hercegovine, kao jednog turističkog brenda koji će sigurno biti prepoznat od svih koji će posjetiti Hercegovinu. Ovo će donijeti jednu vidljivost Grada Mostara, na europskoj i svjetskoj karti jer vinski turizam spada u jednu visoku kategoriju kvalitetnog turizma i to će biti jedan dodatan kanal komunikacije prema turistima – izjavio je Mario Kordić.

Dodao je kako sada slijedi da se ta titula opravda i naprave fantastični rezultati kako bi Mostar ostao upamćen i upisan u povijesti kao europski grad vina, a najavio i projekt izgradnje Muzeja vina.

– Ovo je zajednički projekt iz kojeg će se „izroditi“ i Muzej vina u Mostaru, već smo na nekakvim pripremnim sastancima razgovarali kako bi to trebalo izgledati. S Bordeauxom ćemo zajedno razmijeniti razna vina, brendirati naša vina, pokazati svijetu šta imamo, a stvarno imamo što pokazati. Žilavku i blatinu ćemo brendirati i staviti na europsku kartu vina, da je to prepoznatljivo kada bilo tko dođe u Hercegovinu te kako bi to iskoristili u dobrom smjeru za dodatni razvoj turizma – poručio je gradonačelnik Mostara.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković smatra kako je ova titula od iznimnog značaja.

– Ovo je jedan trnoviti put koji je trajao četiri godine unazad revitaliziranjem Vinske ceste Hercegovine, koja je utemeljena 2007 godine. Bio je potreban upgrade na veće razine kada se govori o toj vrsti posla. Naime, Vinska cesta sama po sebi nije priča vinara, to je turistički proizvod, a sporazumi potpisani između šest gradova u vezi vinske ceste u dužini od 200 km govore mnogo o tome. Upravo zbog toga, kada jedan grad ispuni sve preduvjete dobije jednu ovakvu prestižnu nagradu, možemo reći da u ulazi u „Vinsku kuću slavnih“ – rekao je Vuković.

Vanjskotrgovinska komora je ugovore, vezane uz Vinsku cestu, ranije potpisala s Trebinjem, Stocom, Ljubuškim, Čapljinom, Čitlukom i Mostarom.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a z BiH Karl Wurster je u čestitici istaknuo kako su ponosni na podršci ovom „važnom projektu koji je trajao nekoliko godina“.

– Vjerujem da je ovo početak nečeg posebnog, nečega što će svijetu pokazati što BiH ima za ponuditi. Ovo priznanje ne odaje počast samo vinarijama u regiji, nego i lokalnim proizvođačima. Svijetu se može pokazati sve što Hercegovina ima, od ukusnih vina, prelijepih jela, velikih prirodnih ljepota i sjajnih ljudi. USAID je ponosan na suradnju s Gradom Mostarom, VTK, vinarima te se veselimo budućem radu s ciljem daljeg rasta i razvoja ove regije – kazao je Wurster.

Predsjednica kulturne rute Vijeća Europe „Iter Vitis“ Emanuela Panke rekla je kako je za njih ovo radostan dan jer je Mostar, kao član Iter Vitisa, ponio titulu Europskog grada vina Dionisio za 2024. godinu.

– Danas ne slavimo samo Mostar, nego slavimo Mostar kao dušu i srce hercegovačke Vinske ceste. Mostar ima ogromnu snagu privlačenja turista iz cijelog svijeta i kao takav može biti važan čimbenik u širenju turizma i turista preko čitavog područja, kako bi se oni upoznali s vašim lijepim vinarijama – mišljenja je Panke.

Naglasila je kako se ova titula mora iskoristiti za podizanje na još veću razinu.

– Ovo postignuće moramo vidjeti, ne samo kao nekakvu značku i certifikat kojim će se hvaliti, nego kao alat koji Mostar i Hercegovina moraju iskoristiti kako bi ojačali svijest o vašoj vinskoj kulturi i proizvodnji vina. Ova titula treba služiti i kao most da se povežu svi „veliki europski igrač“ u vinskom turizmu iz Portugala, Moldavije, Hrvatske, Azerbajdžana, Italije i ostalih kako bi postali partneri u jednoj velikoj mreži – zaključila je Panke.

Dodjela titule Europskog grada vina Gradu Mostaru označava početak godine ispunjene događanjima koja imaju za cilj promovirati izvrsna vina i vinogradarske tradicije regije.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...