Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Zanimljivosti protupožarne zbilje u Čapljini kroz 2019. godinu: Veljača sa 126 intervencija bila opasnija od srpnja i kolovoza

Zanimljivosti protupožarne zbilje u Čapljini kroz 2019. godinu: Veljača sa 126 intervencija bila opasnija od srpnja i kolovoza

by | 7. veljače 2020. 16:31 | Vijesti

   Mnogo mirnija za čapljinske vatrogasce bila je prošla, 2019-ta, od 2018-te, a da se ne govori od 2017-oj kada je opožarena površina dostigla 1.750 hektara. Prema redovitom godišnjem izvješću ukupan broj intervencija manji je za 276(!), broj požara manji je za 219, broj tehničkih intervencija bio je manji za 48, pa čak i u rubrici „ostalo“ manje je za sedam izlazaka na teren. Posebice je zanimljiv podatak da su pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina najviše intervencija čak 126, imali u veljači, što je za 100 intervencija više nego u 2018-oj godini kada je u drugom mjesecu bilo „samo“ 26 intervencija.
   Dakle, veljača prošle godine debelo je premašila po intervencijama vatrogasaca, udarne srpanj i kolovoz kada su zabilježene 94, odnosno 89 intervencija. Vrijedan pažnje je i podatak da je u kolovozu prošle godine u odnosu na kolovoz 2018-te, registrirano čak 109 intervencija manje. Požara raslinja u kolovozu prošle godine bilo je 50, a u istom mjesecu 2018. godine 117 itd. Govoreći o razlozima tog zanimljivog trenda Mate Jurković, zapovjednik profesionalne protupožarne postrojbe Čapljina kaže:
   „Mi smo u ljetnom periodu na Gradini (brdu iznad Čapljine op. a.) imali izviđače koji je dojavljivao pojavu požara, sada su postavljene kamere, koje vide svaki dim. Istodobno mi imamo čovjeka više, koji kod brzih intervencija može biti vrlo važan. Donekle su nam na ruku išle i vremenske prilike, dvije obilnije kiše u sedmom mjesecu, ali i ponašanje građana koji su nas češće obavještavali o radovima nego ranijih godina. Moram istaknuti i doprinos medija koji su konstantno upozoravali o zabrani paljenja vatre na otvorenom u ljetnim mjesecima. Pažnje vrijedan je i podatak da smo imali samo jedan veći šumski požar na Mitruši, brdu između Čapljine i Ljubuškog i to u veljači, a opožarena je površina od oko 16 hektara. Međutim, za neke ozbiljnije zaključke u smislu – postaju li građani odgovorniji trebat će sačekati još koju godinu“, sublimirajući protupožarnu zbilju kaže zapovjednik Jurković.   
   Zapovjednik Jurković ističe da je bilo manje požara i u okruženju, pa je bilo i manje izlazaka u pomoć drugim društvima. Valja reći da su čapljinski vatrogasci poput nogometaša u pripremama za narednu ne samo ljetnu sezonu, nego i cijelu godinu. Uz ostalo završavaju i poligon za obuku u Klepcima… U svakom slučaju očito je da je u zadnjih desetak godina protupožarna zaštita na čapljinskom području podignuta višu razinu, a pripadnici profesionalne postrojbe su traženi i za obuku u okruženju.
D. Musa 

{gallery}2020/vatrogasci{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!