Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mjesečni troškovi četveročlane obitelji u BiH viši od 2800 KM

Mjesečni troškovi četveročlane obitelji u BiH viši od 2800 KM

by | 9. kolovoza 2023. 8:46 | Aktualno, Vijesti

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za srpanj ove godine iznosi 2.827,30 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za svibanj ove godine iznosila je 1.277 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku). Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH iznosi 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom iznosi 45,17 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom iznosi 21,08 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovaca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (44,74 posto sudjelovanje u sindikalnoj potrošačkoj košarici), stanovanje i komunalne usluge (13,95 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,55 posto), obrazovanje i kultura (9,20 posto), odjeća i obuća (10,61 posto), prijevoz (4,88 posto) i održavanje domaćinstva ( 7,07 posto sudjelovanje u sindikalnoj potrošačkoj košarici).

U kategoriji prehrane koriste se cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...