Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Krumpiri i kupus se vrte oko marku za kilogram, a zelena salata sve skuplja

Krumpiri i kupus se vrte oko marku za kilogram, a zelena salata sve skuplja

by | 22. veljače 2019. 16:48 | Vijesti

   Miran dan na veletržnici u Tasovčićima, na prilazu gužva, a unutar nirvana, uz jabuke nude se i obilne količine krumpira koji čim im je cijena skočila na 0,80 feniga na 1,0 KM stižu iz trapova u Nevesinju i Glamoču. Bar takve nazive istakli su prodavači koji ih nude s kamiona. Ostale domaće robe kako smo već u prošlom barometru cijena konstatirali, nema u izobilju, ali ipak sunce otapa doskora visoke cijene zeleni. Tako su od pregleda cijena prošlog petka, jeftiniji – kupus 0,8 do 1,0 KM, zatim brokula 2 do 3 marke, pa raštika 2,5 marke vrhovi, pa do 5 KM listovi, a u padu su još cijene blitve 1,7 do 2 KM, te peršina kilogram lista je sada 5 do 6 KM za kilogram.

   Registrirali smo samo dva poskupljenja i to kupusa pupčara čija je nova cijena 1,8 do 2,7 KM, te zelene salate koja je od 2,3 do 3 KM.

   Ostalo povrće zadržalo je cijene karfiol je 1 do 1,2 KM, kelj 1,2 do 1,4 KM, špinat od 2 do 3,2 KM, prasa 2 do 3 KM za kilogram. Celer je ostao na 5 do 6 KM za kilogram lista, mrkva je 0,90 do 1 KM, cikla 0,70 do 1,0 KM, domaći crveni luk od 2,7 do 3 KM, uvozni austrijski je oko 1,5 KM, dok je bijeli luk od 3 do 6 KM. Ljubinjski jari ispred veletržnice je 10 KM, a kineski je 3 KM za kilogram. Hren je oko 10 KM, a repa i rodakva 1,5 KM. Grah je od 1.9 američki 3 do 3,2 su kanadski i argentinski, a rijetki domaći dostiže 6 KM za kilogram.

   Domaće voće također, bez promjena jabuke svih vrsta su od 0,50 do 1,0 KM, rijetke suhe smokve od 4 do 5 KM, isto tako sve rjeđi kivi od 1 do 1,2 marke, zadnje dunje su 1,5 KM, orasi u ljusci 4 do 5, a jezgra domaćih oraha je od 15 do 17 KM. Od agruma iz Neretve nakon dužeg vremena primijetili smo mandarine koje se cijene 1,0 KM, naranče 2,0 KM, te limun oko 2,5 KM za kilogram. Ističemo, sve navedene cijene su na veliko.

   Ispred veletržnice sve je življe, a uz svu onu robu koju smo do sada spominjali, stigle su i prve presadnice povrća. Cijene su prošlogodišnje, pa se tako zelena salata nudi 0,10 feniga za komad, raštika domaće i njemačko sjeme, je 0,15 KM u kontejnerima, dok su pikirane presadnice 0,20 KM po komadu, različite vrste kupusa su 0,25 KM, a tikvice 0,50 KM za komad.

   Riba ima standardne cijene, a ponuda je sve obilnija, somići i smrznuta srdela su po 6 KM za kilogram, pastrva iz uzgoja je 9, a šaran 11 KM za kilogram, riblje pljeskavice su po 10 KM, lubin i orada su 15 KM, a jegulja 40 KM za kilogram.

   Obilna je i ponuda mliječni proizvoda, u prvom redu različitih sireva, mladi sir je 4 KM, miješani ovčji – kravlji od 10 do 12 KM, suhi ovčji iz Podveležja oko 15 KM, s Morina 18, a sa Zelengore 20 KM. Uglavnom mliječni proizvodi se nude na četiri štanda, a tražnja je postojana. Nema promjena ni kod drva i dalje su od 80 do 85 KM prostorni metar, dok su cijepana 90 do 100 prostorni metar, odnosno kubik. Slama je šest, a sijeno 7 KM bala, vreća drva je 6 KM itd. Uglavnom, treba doći na prilaz veletržnici u Tasovčićima, pa se uvjeriti što se sve može naći od ljekovitog bilja, odjeće, domaćih jaja, pa do stajskog gnojiva.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...