Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Hercegovci se uzdaju u Dalmatince, u Čapljinu s cvijećem stigli i Brčaci

Hercegovci se uzdaju u Dalmatince, u Čapljinu s cvijećem stigli i Brčaci

by | 30. listopada 2020. 16:20 | Vijesti

   Teško prohodan prvog dana vikenda bio je prilaz veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine. Uz stalne prodavače – sira, ribe, presadnica, peradi, jaja…, koji „pazarnim” petkom stižu na Veletržnicu, ovoga puta vladali su prodavači cvijeća. Ima ga svih vrsta od lončanica preko ikebana pa do cvijeća u saksijama:

   „Mi smo sve stariji, a cijene su već dvadeset godina iste. Lončanice su od 4 do 7 KM, a ikebane od 10 do 30 KM”, ističe Željka Kapular iz Čapljine, te dodaje:

   „Nama bi sada zbog lijekova, trebalo više novca, ali ne možemo ga preko cvijeća namaknuti. Mi imamo svoje, a kupci svoje želje, nastojimo se uskladiti”, dodaje gospođa Kapular, koja naglašava da je proizvodnja zahtjevana:

   „Vi svaki dan morate zalijevati cvijeće, redovito prehranjivati, paziti ga i rekla bih, maziti. Onaj tko uzgaja lončanice na more može otići samo koji sat. Rad je sličan kao da imate blago (stoku op. a.). Moraš biti stalno tu, ako preskočiš neku fazu, ništa od sezone”.

   Odmah do nje štand je Jagode Matić, koja posebice ističe:

   „Ovo je bila teška godina za proizvodnju. Mislim da je to posljedica vremenskih prilika, dosta cvijeća nije iscvjetalo. Razlog ne znam, možda je to posljedica sunčanog rujna. Za cvjetanje lončanica poželjne su što duže noći, kako bi se cvijet pravilno razvijao. Nastojali smo vještački stvoriti mrak, ali ni to uvijek nije sigurno”, kaže gospođa Matić, dodajući da su cijene standardne.

   „Nama je važno da se sve proda, pošto poto, teško je cvijeće bacati”.

   Namjenska proizvodnja cvijeća na jugu Hercegovine, postala je stalna djelatnost za dio obitelji. Tom proizvodnjom rijetko se bave poljoprivrednici, pa i hobisti, kroz proteklih četvrt stoljeća isprofilirao se sloj uzgajivača cvijeća. Nekima je to jedina djelatnost, a neki cvijeće kombiniraju s podudarnim djelatnostima.

   Vjerovali ili ne, na veletržnici smo susreli prodavača cvijeća iz Brčkog, koji je potegao s kraja na kraj BiH, nadajući se ovdje, boljoj prodaji. Njegov proizvodni asortiman unekoliko odudara od južnohercegovačkog. Specifičan proizvodni program nudi i Vlatko Bošković, konceptualni umjetnik iz Višića, koji kaže:

   „Svaka sezona je priča za sebe, pa tako i ova. Bilo je dosta problema u proizvodnji, na kraju osobno mogu biti zadovoljan. E, sad ovo nije zahvalno vrijeme ni za koga, niti za nas proizvođače, a niti za kupce. Jedno je sigurno, zbog korone bit će manje ljudi, ali mi se nadamo da će se sve rasprodati. Prošle godine sve se rasprodalo dan prije Svih svetih”.

S obzirom da će izostati uobičajeni posjeti iz inozemstva zbog pandemije korona virusa, na čapljinskoj veletržnici nade polažu u Dalmatince. Kod njih je manje razvijena proizvodnja lončanica, kao u Hercegovini, pa se očekuju da će „povući” viškove.

Tekst i foto: D. Musa

 

 

{gallery}2020/201102cvice{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...