Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Na margini jednog simpozija: Pandemija korona virusa uz kongresni, najžešće pogodila hodočašća i religijski turizam

Na margini jednog simpozija: Pandemija korona virusa uz kongresni, najžešće pogodila hodočašća i religijski turizam

by | 29. studenoga 2021. 14:11 | Vijesti

Međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom „Izazovi hodočašća i religijskog turizma u post-pandemijskom svijetu“ i okrugli stol održan između dvije sesije pod nazivom „Turizam u BiH – kako planirati razvitak u (post) pandemijskom svijetu“, bili su svojevrsno sondiranje aktualnog trenutka u turizmu naše zemlje. Na osnovu onoga što su čuli i manje upućeni mogli su steći uvod kako u problematiku hodočasničkog i religijskog turizma, tako i o prilikama u bosanskohercegovačkom turizmu, kao i odlikama turističke ponude Međugorja. Organizator skupa uz podršku Centra za razvoj održivog turizma iz Mostara, bilo je Sveučilište „Hercegovina“ iz Bijakovića.

Govoriti o onome što se čulo na simpoziju tražilo bi elaboraciju znatno širu od jednog novinarskog osvrta. Moramo istaknuti da je bilo niz zanimljivih izlaganja. Predavače su predvodili – dr. sc. Vitor Ambrosio (Estoril Higher Institute for Turism Hotel Studies, Portugal), jedan od vodećih europskih istraživača u području religijskog turizma i hodočašća. Iz regije pored ostalih na simpoziju su sudjelovali – dr. sc. Danijel Pavlović (Univerzitet Singidunum Beograd, Srbija), član uredništva međunarodnog znanstvenog časopisa „International Journal of Religious Turism and Pilgrimage“, te dr. sc. Patricia Zanketić (Općina Kršan, Istra, Hrvatska), suautorica knjige „Menadžment hodočašća i vjerska događanja“. Uz navedene u radu simpozija sudjelovao je još niz predavača s vrlo zanimljivim i na uvjerljiv način prezentiranim temama, kao što su primjerice msgr. prof. dr. Mato Zovkić, Rusmir Mahmutčehajić, Boris Kožemjakin, dr. Igor Stamenković, vlč. dr. Tomislav Korov itd.

Slušajući predavanja stekao se potpuniji uvid u problematiku hodočasničkog i religijskog turizma. U svakidašnjim razgovorima hodočasnički i religijski turizam se poistovjećuju, međutim onima koji su pratili izlaganja bilo je jasno da nije tako. Isto tako vlada stereotipije da se o oblasti hodočasničkog i religijskog turizma nema što posebno kazati. Obično se ti pojmovi svode na lakonsko – dolaze ljudi da se mole. Međutim, umjesto te proste konstatacije krije se puno složenija materija. Naravno, hodočasnički i religijski turizam ozbiljno je uzdrmala pandemija korona virusa, kako se u izlaganjima čulo, uz kongresni turizam najteže su pogođeni. Imajući to na umu organizatorima simpozija „Izazovi hodočašća i religijskog turizma u post-pandemijskom svijetu“, treba odati priznanje, u pravom trenutku su povukli pravi potez!

S distance od dvadesetak dana od održavanja skupa, može se zaključiti da će zbornik radova sa znanstvenog simpozija „Izazovi hodočašća i religijskog turizma u post-pandemijskom svijetu“, biti zanimljiva štivo ne samo za turističke djelatnike nego i širu javnosti. Simpozij je kroz sudjelovanje predstavnika svih većih religija na prostoru Bosne i Hercegovine i regije – kršćanstvo, islam i judaizam, donio jedan novi sveobuhvatniji pogled na turističku zbilju u oblasti hodočašća i religijskog turizma.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...