Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije

by | 28. ožujka 2024. 18:10 | Aktualno, Vijesti

U Međugorju s puno optimizma očekuju novu sezonu, a posebno ih veseli povratak hodočasnika iz Italije, ponajviše zahvaljujući uvođenju direktnih letova za Mostar iz nekoliko talijanskih gradova.

– Očekujemo jako dobru sezonu, booking je dobar. Veseli nas povratak hodočasnika, prvenstveno onih iz “zapadnih zemalja”. Kada pričamo o povratku hodočasnika iz Italije tu bih želio posebno naglasiti uvođenje novih zračnih linija prema Mostaru iz pet destinacije koje će olakšati dolazak hodočasnika. Također, raduje nas dolazak hodočasnika iz SAD-a i Južne Amerike, iz kojih bilježimo značajniji booking. Što se tiče zemalja istoka, tj. Poljske, Ukrajine, Češke, Slovačke tu nema većih odstupanja i tu bilježimo standardno zanimanje – izjavio je u razgovoru za Fenu direktor Turističke zajednice (TZ) Općine Čitluk Ante Kozina.

Kako kaže, nakon koronavirusa, rata u Ukrajini, inflacije i svega onoga što je pogodilo turistički sektor, ove godine s puno optimizma, dočekuju novu sezonu.

Rekao je i kako će uvelike na povratak talijanskih hodočasnika utjecati zračne linije za Mostar iz talijanskih gradova Verone, Barija, Napulja i Rima, koje će im olakšati direktniji i lakši pristup ovoj hercegovačkoj turističkoj destinaciji.

Ove je godine sezona u Međugorju krenula ranije nego inače, a u planu je različitim programima produžiti i postsezonu.

– Nama “prava sezona” kreće na Cvjetnicu ili prvu nedjelju prije Uskrsa, a traje do Svih svetih, odnosno početka studenog. Plan je da postsezonu, iako je o tome rano govoriti, produžimo nekim aktivnostima vezanim za duhovnost, organiziranjem božićnih koncerata, Adventa i slično – kazao je Kozina.

Sportski centar, etno sela, vinarije, 20 tisuća smještajnih jedinica

Odgovorio je i na pitanje što hodočasnicima nudi Međugorje i prostor općine Čitluk.

– Mi ovdje u općini Čitluk, posebno u Međugorju, raspolažemo sa 20 tisuća smještajnih jedinica i na turističkoj mikrolokaciji imamo jako dobru razvijenu turističku infrastrukturu. Raspolažemo s hotelima od 4 zvjezdice, spa hotelima, domaćinstvima, apartmanima, imamo dva etno-sela, sportski centar koji je na zavidnoj europskoj razini, imamo 20 registriranih vinarija koje posjeduju smještajne kapacitete, rade vinske ture, kušaonice. To je dobra reklama za Međugorje, ali i BiH općenito – smatra Kozina.

Nedostatak rane snage

I u Međugorju se osjeti nedostatak radne snage.

– Pitanje nedostatka radne snage nije od jučer, to je činjenica. Korona je ubrzala odlazak ljudi s ovih prostora, pretežito iz turističko-ugostiteljskog sektora i to je činjenica s kojima se suočavamo. Što je rješenje da mi prebrodimo tu situaciju? Je li to reforma školstva, uvođenje dualnog obrazovanja, uvoz stranih radnika, to je pitanje za neke veće institucije. U svakom slučaju, to se pitanje treba aktualizirati, kako bi se možda pronašlo rješenje kroz radionice, prakse, kroz obrazovanje radnika u turizmu. Moje mišljenje je da je danas rad u turizmu, kvalitetno plaćen i da nema potrebe da naši mladi kadrovi odlaze u Hrvatsku i zemlje zapada Europe – rekao je direktor TZ Općine Čitluk.

Razvoju turizma na prostoru Čitluka pomoći će i novoosnovana turistička zajednica, a kako kaže Kozina, njenim osnivanjem moći će kvalitetnije upravljati svojom destinacijom, u smislu oglašavanja, razvoja destinacije i svega onoga što im treba da mogu kvalitetno dalje nastavljati razvijati priču.

Kozina je govorio i brojnim tradicionalnim manifestacijama koje se održavaju na području Čitluka.

– Imamo i Dane berbe grožđa koji su najstariji organiziran turistički događaj u BiH, zatim Dane fra Didaka Buntića, Andrinje, Evergrin festival i što se tiče turističke ponude jako smo zadovoljni. Isto tako te događaje bi trebalo dignuti na jednu veću razinu i turistička zajednica će u tome pomoći – potvrdio je Kozina.

Naglasio je i dobru suradnju s novim resornim ministrom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) Emilom Balavcem, kao i ravnateljem TZ HNŽ-a Anđelkom Maslaćem i ravnateljem Zračne luke Mostar Markom Đuzelom.

– Taj vid reorganizacije tih institucija ulijeva još jedno dodatno samopouzdanje i pozitivu u ono vrijeme koje dolazi – zaključio je Kozina.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...