Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Maslinari iz Hercegovine ponovo se istakli na Noćnjaku: Gabeljaninu priznanje za ekstra djevičansko maslinovo ulje

Maslinari iz Hercegovine ponovo se istakli na Noćnjaku: Gabeljaninu priznanje za ekstra djevičansko maslinovo ulje

by | 21. svibnja 2021. 15:43 | Vijesti

   Maslinari iz Bosne i Hercegovine ponovo su se iskazali na najprestižnijoj regionalnoj maslinarskoj manifestaciji „Noćnjak” koju organizira Zadružni savez Dalmacije. Marko Krvavac iz Gabele, dobitnik je laskavog priznanja za srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti. Priznanje dobiva na težini ako se zna da je dodijeljeno u konkurenciji od 198 maslinovih ulja proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i naravno Bosne i Hercegovine. Inače, u kategoriji otvorenih maslinovih ulja na 23. Noćnjaku šampion za kvalitetu je OPG Gojtan iz Brtonigle. Najbolje intenzivno maslinovo ulje proizveo je Valdi Matković iz Pogubice (Cerovlje), a proizvođač najboljeg srednje intenzivnog maslinovog ulja je već spomenuti Marko Krvavac.

   Zlatne medalje u kategoriji otvorenih maslinovih ulja iz Bosne i Hercegovine, dobili su: Murić d. o. o. Ljubuški, zatim Obiteljski podrum „Sušac”, vl. Jure Sušac, Ljubuški, Branislav Savić – GUG, Mostar, Slavko Ramljak, Čapljina i Kamilo Čuljak, Klobuk – Ljubuški. Srebreno priznanje za otvoreno maslinovo ulje dobio je Ivica Čamo OPG „Neuense” iz Neuma, dok je diplomu za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinova ulja ljubljenih sorti dobila tvrtka „Oliva” d. o. o. Čapljina. Govoreći o vrijednom priznanju Marko Krvavac, mladi maslinar iz Gabele je kazao: „U ovoj kategoriji bilo je preko 180 maslinovih ulja iz četiri zemlje. Dobili smo priznanje u vrlo jakoj konkurenciji, jedno priznanje je otišlo nama u BiH, a dva su otišla u Istru koja je priznata maslinarska regija. Priznanje doživljavam i kao promociju Hercegovine i njezinog maslinarstva”, kazao je ovaj mladi maslinar, te govoreći o maslinicima nastavlja:

   „Maslinici su u Gabeli, na južnim padinama, okrenuti su prema Metkoviću. Imamo raznih sorti od oblice i drugih hrvatskih sorti, a zastupljene su i talijanske sorte koje su poznate po rodnosti. Ovo nam je priznanje najveće, a do sada smo osvojili niz zlatnih medalja za kvalitetu. Imamo i monosortno ulje koje radimo samo od oblice, i tu smo osvojili zlatnu medalju u Mostaru”. Marko ističe da je njegov otac Dragan, zasadio prvi maslinik od 135 sadnica 2008. godine, vremenom se i on zainteresirao i uznapredovao do nagradama okićenog maslinara. Kad je maslinarstvo u pitanju, za dobar proizvod po njegovoj ocjeni presudna su dva uvjeta: „Rad i samo rad. Maslina neće optimalno roditi ako o njoj ne brinete. Isto tako potrebno je pratiti struku i usvajati nova znanja. Kad se to dvoje spoji uspje ne može izostati”.

   Valja reći da je mladi maslinar iz Gabele ne ulaže samo u kvalitetu nego i u ambalažu. Ulje pakira u boce jedinstvenog dizajna s ugraviranom etiketom u staklu, što pakovini daje poseban izgled prikladan za poklone. BiH nije imala dobitnike odličja u ostale dvije kategorije – pakovine gdje su bila 93 uzorka i proizvode od maslina gdje su na ocjenjivanje dostavljana ukupno 44 uzorka.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...