Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Malonogometni turnir u Prenju – više od igre: Čatar benzu 3.000 KM, konopašima pečeno janje, a Ivici Ragužu 500 KM

Malonogometni turnir u Prenju – više od igre: Čatar benzu 3.000 KM, konopašima pečeno janje, a Ivici Ragužu 500 KM

by | 14. kolovoza 2018. 18:22 | Vijesti

Mjestašce Prenj u stolačkoj općini, smjestilo se na pola puta između Čapljine i Stoca, nekada je bilo sjedište prostrane župe Dubrave, koja je u međuvremenu, kroz stoljeća, svedena na to i par susjednih sela. Jedna od značajki mjesta je malonogometni turnir koji se igra u povodu blagdana Velike Gospe.

Tako je to ne godinama nego desetljećima! Dugovječnost ovome turniru ne daje samo njegov sportski sadržaj nego činjenica da je turnir u Prenju i doslovce, više od igre.
Uobičajeno se godišnje na turnir odazove između 15 i 20 ekipa, što je za mjestašce s nekoliko stotina stanovnika impozantna brojka. Isto tako nepisano pravilo je da se u dane turnira mještani Prenja, među njima i težaci, u predvečerje okupljaju uz travnato igralište znakovitog imena Dumini čaeri. Ako su to susreti starih poznanika koji se dugo nisu vijedli priča krene, zaborave se stvari na terenu, mezi se i pije pretresaju uspomene, do duboko u noć. Dakle, nogomet odnosno turnir je povod, ostalo dođe samo po sebi.
Ove godine na turniru je nastupilo 18 ekipa, a prvo mjesto pehar i novčanu nagradu od 3.000 KM osvojila je ekipa stolačkog Čatar benza. Druga nagrada i 1.000 maraka pripala je ekipi Caffe bara “Legion” iz Ortiješa u mostarskoj općini, a treću nagradu od 500 maraka osvojila je ekipa Marka Boškovića iz Stoca. Naravno u Prenju ne škrtare, pa su djeljene i pojedinačne nagrade. Priznanje za najboljeg igrača pripalo je Mateu Kozariću, Josip Bošković je bio najbolji strijelac, dok je Tomo Obradović proglašen najboljim vratarom.
Međutim, nisu se natjecali samo malonogometaši, na svoje su došli i konopaši, četiri ekipe su četiri večeri uveseljevale posjetitelje, navijalo se iz svega glasa, a kad bi se koja ekipa “složila” na zemlju, uslijedio bi gromki aplauz. Ove godine uže su vukle četiri ekipe, a prvo mjesto osvojila je ekipa kamenoloma Brštanik/Kremnica koja je u finalu sa 2:0 savladala Prenj. Nagrada je bila pečeno janje, plus piće, a po potrebi i dodatno iće. Uglavnom, posećilo je i jednom broju posjetitelja koji su bili sretne ruke pri izvlačenju nagradne igre, a prvu nagradu – zavidnih 500 KM, osvojio je Ivica Raguž.
Uglavnom zadovoljni su se razišli i oni koji su došli zbog nogometa i oni zbog zabave, a i turnir je ispunio svoju svrhu, prave narodne višednevne veselice, kakvih još malo gdje ima.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2018/180814_prenj{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...