Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Loša godina za broćanske vinare

Loša godina za broćanske vinare

by | 8. siječnja 2024. 12:31 | Aktualno, Vijesti

U organizaciji župe sv. Blaža – Gradnići i pod pokroviteljstvom Općine Čitluk proteklog vikenda održano je ocjenjivanje i kušanje mladih vina.

Enolozi Tihomir Prusina, Marina Tomić i Josip Martinović ocjenjivali su 62 vina, 36 bijelih i 26 crnih, a kao i ranijih godina na ocjenjivanje su pristigla vina iz cijele župe Gradnići, kao i iz ostalih broćanskih župa, te vino iz Stoca, priopćili su organizatori.

– Prva su na kušanju bila bijela vina i moram reći da nismo zadovoljni, čast izuzecima. S druge strane ugodno nas je iznenadila kvaliteta crnih vina ove godine – kazao je Tihomir Prusina.

Dodao je kako je, generalno, prošla godina bila loša za vinare.

– Prošlogodišnja berba je bila uglavnom loša, jako loša u većini vinograda na području Brotnja i šire, no nadam se da ćemo naredne godine sve to popraviti, uz Božju pomoć. Trebate na vrijeme orezati lozu i izvršiti dva zimska prskanja zbog bolesti koja je bila protekle godine – dodao je Prusina.

Stručni žiri složio se kao su na ovogodišnjem kušanju nešto kvalitetnija bila crna vina te su u ovoj kategoriji 22 vina osvojila zlatnu plaketu, dok je u kategoriji bijelih vina 15 uzoraka osvojilo dovoljan broj bodova za zlatnu plaketu.

U samom vrhu vina su bila jako izjednačeno, što je zahtijevala dodatna kušanja, ali žiri se na kraju složio oko ovogodišnjih pobjednika.

Prvo mjesto u kategoriji bijelih vina osvojio je Jozo Sušac, drugo mjesto Marijan Dugandžić, a treće Berislav Paponja.

U kategoriji crnih vina najboljim je ocijenjeno vino Damira Pehara, drugo mjesto osvojio je Marko Kvesić, dok je trećeplasirano bilo vino Ivana Pehara Iće.

Plakete vlasnicima tri najbolje ocijenjena vina u obje kategorije kao i zlatne plakete uručio je fra Nikola Rosanćić, župnik župe sv. Blaža Gradnići, koji je također uručio prigodne zahvalnice i blagoslovio sve nazočne i mlado vino.

Tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...