Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Maslina je (ne)obrana

Maslina je (ne)obrana

by | 26. studenoga 2019. 16:30 | Vijesti

   Kraju se bliži do sada najduža kampanja berbe i prerade maslina u Hercegovini. Od Slavka Ramljaka vlasnika Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva „Ramljak” u sklopu kojega je istoimena uljara doznali smo da zaključno s utorkom 26-og studenog, planiraju završiti kampanju prerade maslina.

   „Ima još ljudi koji donesu masline na preradu, ali to su manje količine, očito da je kampanja na samom kraju”, ističe Slavko Ramljak, od kojeg samo doznali da je sezona u maslinarstvu bila bolja nego što se to u startu tvrdilo.

   Prema prerađenim količinama iz uljare „Ramljak” ističu da je sezona bila osjetno bolja od početnih očekivanja, a urod maslina se procjenjuje na oko 70 posto prošlogodišnjem. Podsjećamo, procjene u startu bile su da je urod oko tridesetak posto prošlogodišnjeg, što će reći da su maslinari prošli bolje nego što su se nadali.

   Za razliku od čapljinsko-mostarsko-ljubuške regije berba maslina na području Neuma još će potrajati, doznali smo od Josipa Matića Lole, maslinara iz Broćanca kod Neuma. Najnagrađivaniji bh. maslinar ističe da su masline na pojedinim sortama, u njegovim maslinicima još zelene, što pripisuje iznimno lijepoj jeseni. Dakle, sezona berbe, a time i prerade maslina po prvi puta u Hercegovini prenijet će se i na prosinac.

Propustili ste? Poslušajte!