Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

KORONA SADI VRTOVE – NA VELETRŽNICI PRODAJA PRESADNICA PRI KRAJU!

KORONA SADI VRTOVE – NA VELETRŽNICI PRODAJA PRESADNICA PRI KRAJU!

by | 1. svibnja 2020. 11:18 | Vijesti

Na Međunarodni praznik rada zatvorene su kapije veletržnice u Tasovčićima, što nije smetalo one najupornije da ispred veletržnice izlože različite proizvode. Naravno, trgovale se pristiglom robom od domaćih jaja i peradi, preko ribe i mliječnih proizvoda, pa do kočića za povrće i stajskog gnojiva . Iako ih još ima samo u tragovima, u žiži zanimanja su presadnice povrća. Nikada se u proteklih dvadesetak godina koliko veletržnica radi, nije dogodile da 1. svibnja nestane odraslih presadnica povrća! Obično bi se pri kraju sezone koja bi trajala sve do polovice lipnja dio i bacio, a ove sezone obrnuta slika, koja će se teško ponoviti.

Nije za to zaslužna probuđena svijest Hercegovaca, da obrade okućnice, nego pandemija korona virusa. Naime, predviđanja trajanja i djelovanja korona virusa, neminovno dovode do pitanja – hoće li pojedinih vrsta hrane biti dovoljno? Očito su Hercegovci tu dvojbu, shvatili ozbiljno i riješili bar kada je povrće u pitanju, ništa ne prepusti slučaju. Jasno uz put neki će se umjesto provlačenja kartica u trgovačkim centrima sada učiti uzgoju tradicijskih kultura. Zadnjih dana cijene presadnica su skočile za desetak feniga po komadu, ali to u suštini ništa ne mijenja.

Stanje unutar veletržnice provjerili smo u predvečerje Praznika rada, u četvrtak, 30. travnja. Od proizvoda iz redovne potrošačke košare Radiopostaje Čapljina, registrirali smo s obzirom na praznik neočekivani pad cijena manje-više svih vrsta zeleni. Kupus zimski i proljetni, cijenio se samo 0,25 do 0,30 KM, salata se prodavala na pakete preračunato u kilograme bila je 0,4 do 0,6 KM, ništa bolja nije situacija ni s blitvom 0,50 do 0,70, prasom, samo oko 1,0 za kilogram, te špinatom 0,9 do 1,10 KM. Jeftiniji su zatim kelj 1,0 do 1,2, mladi luk – pera 1,7 do 1,8 KM, pa mrkva 1,0 do 1,10 KM. U padu su i cijene prvog mladog luka, crveni luk tzv. kapula, cijenio se 1,4 do 1,6 KM, dok je bijeli luk domaći i uvozni, bio 4 KM za kilogram. Iznimka od općeg pada cijena povrća, su krastavci, kako im raste kvaliteta raste i cijena, nudili su se za 1,5 do 1,7 KM. Postojanu cijenu imaju i mladi – plastenički krumpiri, koji su već dva tjedna od 1,5 do 1,7 KM. Stabilne cijene krumpira tijekom zime i proljeća ugrožavaju uvozni – njemački krumpiri, koji se na veliko cijene 0,70 KM, dok su domaći 0,90 KM. Od pregleda cijena zadnjeg petka u travnju, cijenu su zadržali peršin i celer čiji list se cijeni 3 KM za kilogram, te karfiol koji je 2,2 do 2,5 KM. Novina u ponudi su tikvice koje su se cijenile od 1,7 do 1,8 KM.

Voće, od domaćeg ima samo jagoda čija se cijena već tri tjedna drži na 5 do 6 KM za kilogram. Uvozne jabuke su 1,3 makedonske pa do 2,0 austrijske, dok su kruške 2,5 KM itd. Ističemo sve navedene cijene su na veliko, odnosno istaknute, pošto se roba proda, u suštini znaju samo prodavači i trgovci. Znamo da je za poljoprivrednike juga Hercegovine, zbog sezone radova, Praznik rada jedan od udarnih radnih dana u godini, želimo im uspjeh kako u radu, tako i u prodaji.

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2020/pijacapetak{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!