Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Maja Jelčić mlada čapljinska nogometašica – Djevojka koja ruši stereotipija i rekorde

Maja Jelčić mlada čapljinska nogometašica – Djevojka koja ruši stereotipija i rekorde

by | 17. ožujka 2020. 12:28 | Vijesti

   Konzervativni tradiciji skloni ljubitelji nogometa spremo će reći – niti je nogomet za cure, niti je reprezentacija za petnaestogodišnje djevojke. Međutim, Čapljinka sa Hotnja, Maja Jelčić ruši stereotipija da je najvažnija sporedna stvar na svijetu, rezervirana samo za muškarce, a nedavno je postavila i teško dostižan rekord. U seniorskoj reprezentaciji BiH debitirala je s 15 godina i 235 dana! Na upit je li je sve skupa iznenadilo, Maja kaže:

   „Dok smo bili u trening centru u Zenici igrali smo dvije prijateljske utakmice sa U – 17 reprezentacijom Srbije. Poslije druge utakmice izbornik Ilija Lucić me pozvao na samo, razgovarali smo i tu mi je rekao da me izbornica Samira Hurem odlučila nagraditi pozivom u seniorsku reprezentaciju. Bila sam jako sretna, nisam tako nešto očekivala. Ima još nekoliko djevojaka koje također zaslužuju poziv, međutim izbor je pao na mene. Iskreno, tu noć nisam spavala“.

   -Što su ti kazale starije kolegice u seniorskoj reprezentaciji?

   -Bilo im je neobično što sam tako mlada dobila poziv, sve su mi govorile budi jako sretna, baš si premlada, one nisu imale takvu priliku kao ja.

   -Kako je bilo na Malti?

   -Očekivala sam iskreno, da ću ući u igru, vjerojatno me ne bi pozvali da mi neće dati prilika. Vodili smo s 3:0, izbornica mi je rekla da se počnem zagrijavati, međutim Malta je najprije smanjile na 3:1, pa na 3:2, bilo je napeto, ipak sam ušla kao taktička izmjena u sudačkoj nadoknadi vremena.

   -Bitno je da je na debiju bila pobjeda.

   -Da, pobijedili smo i uzeli tri boda, sada imamo 15 bodova što je fantastičan uspjeh za BiH reprezentaciju. Imamo još dvije utakmice protiv Danske i Italije, ako bi iz tih utakmica uzele bod ili eventualno tri, plasirale bi se na Europsko prvenstvo.

   -Igraš za kadetsku i juniorsku reprezentaciju, sada i seniorsku, bila si neposredno uključena na dvije seniorske utakmice protiv Izraela i Malte, je li velika razlika između mlađih uzrasta i seniorski?

   -Ritam je svakako jači, međutim mislim da bi mogla igrat s njima.

   -Da kažemo koju i o Iliji Luciću, koji te očito cijeni, kapetanica si kadetske, dokapetanica juniorske, sada si i među seniorkama.

   -Ilija je jako dobar izbornik, ima stila za rad s djevojkama, predlaže izbornici Samiri koga uzeti iz ovih mlađih uzrasta. Jako sam mu zahvalna jer bez njegove podrške i razumijevanja ne bi ni stigla do seniorske reprezentacije.

   -Dvadesetak dana priprema, juniorke, pa seniorke, što su rekli u školi, jesu li usput nešto uspjela učiti?

   -Zahvaljujem se ravnateljici i nastavničkom vijeću čapljinske Gimnazije što su mi odobrili sve te dane koje sam izostala. Iskreno nisam ništa učila, dva treninga, a bilo je i drugih obveza, pa nismo imali vremena za učiti, bar ja, ostale su već završile školu. Pohađam školu tehničar za energetiku

   Maja je prvi razred srednje škole smjer tehničar za energetiku. Kad smo u ‘Večernjaku’ najavljivali njezin mogući debi za reprezentaciju BiH, na um nam je pao slavni Pele, koji je za reprezentaciju Brazila debitirao sa 16 godina, nepunu godinu danas stariji od Maje. Jasno, Pele je Kralj nogometa, a Maja razigrana djevojčica koja obožava nogomet, ali igra istu poziciju – prednji vezni. Njezin otac Dario Jelčić, bivši nogometaš Čapljine, s trenutačnim angažmanom u omladinskom pogonu GOŠK-a iz Gabele, voli reći da je nije na to poticao. Svima koji su gledali kako Maja barata loptom, jasno je da između nje i nogomete lopte postoji simbioza, jedno bez drugog ne ide.

{gallery}2020/maja{/gallery}

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!