Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kongres o katastru u BiH okupit će u Neumu 300 stručnjaka iz zemlje i inozemstva

Kongres o katastru u BiH okupit će u Neumu 300 stručnjaka iz zemlje i inozemstva

by | 13. srpnja 2023. 18:35 | Aktualno, Vijesti

Geodetsko društvo Herceg Bosne (GDHB) organizira V. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem koji će biti održan od 27. do 29. rujna u Neumu u Grand hotelu “Neum” pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare.

“Godina 1953. ostat će zabilježena u geodetskoj povijesti Bosne i Hercegovine kao godina početka sustavne nove izmjere teritorija. Temeljem te izmjere uspostavljen je u prvo vrijeme novi katastar zemljišta, a od 1984. godine katastar nekretnina”, priopćeno je iz GDHB-a.

Ove godine obilježava se 70 godina od početka nove izmjere, a u priopćenju se dodaje da proces traje i danas, kroz izlaganje na javni uvid u podatke izmjera koji su započeti prije rata.

Kako se navodi, Kongres pruža prigodu za obilježavanje ove značajne obljetnice pa je vizualni identitet Kongresa u njenom znaku, dok će na samom Kongresu biti održano posebno predavanje posvećeno ovoj obljetnici.

“Sektor zemljišne administracije prednjači u procesu digitalizacije javnih službi u Bosni i Hercegovini i polako zauzima ono mjesto u sustavu koje uobičajeno zauzima u sustavima uređenih demokratskih zemalja gdje predstavlja osnovnu kariku prostornog i svakog drugog planiranja i svekolikog ekonomskog razvitka”, navedeno je.

Ovogodišnji Kongres organizira se pod motom “Podloga zemaljske uprave za ekonomski razvoj” kojeg su organizatori odabrali jer smatraju da je potrebno dodatno promovirati ulogu i korištenje koje sustav zemljišne administracije ima za cijelu bh. društvo.

Kroz planiranih šest sjednica sudionicima Kongresa predstavit će se tri pozvana predavanja, aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i ukupno 23 pristigla rada.

U uvodnoj sesiji Kongresnim sudionicima obratit će se Tomaž Petek, član Upravnog odbora Eurogeographicsa (Udruga tijela nadležnih za geodeziju, katastar i kartografiju europskih zemalja) i ravnatelj Geodetske uprave Slovenije koji će govoriti o ulozi Slovenske zemljišne uprave u programu Zeleni dogovor (Green deal).

U nastavku uvodne sjednice slijedi prigodno predavanje povodom sedamdesete obljetnice početka nove izmjere u BiH koje će održati Nedim Tuno, profesor Odsjeka za geodeziju Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Uvodnu sesiju zatvorit će predavanje Mahe Tase, direktora agencije Prostor doo Sarajevo koje će približiti važnost postojanja detaljnog i pouzdanog Registra cijena nekretnina kroz njegov utjecaj na tržišne procjene nekretnina i učinkovitost tržišta nekretnina.

S obzirom na rezultate koje u svom radu u posljednjih nekoliko godina postiže Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sudionicima Kongresa bit će posebno zanimljiva sesija tijekom koje će se prezentirati aktualni i planirani projekti, rezultati i dostignuća u njenom radu.

U posljednje četiri sjednice bit će prezentirana 23 pristigla rada, čiji su autori bosanskohercegovački i stručnjaci iz zemalja u okruženju.

Tematski su radovi podijeljeni u četiri sjednice: Osnivanje katastra i drugih registara kroz legislativu i praksu, Nove tehnologije u katastru, Infrastruktura prostornih podataka – platforma za prostorni i gospodarski razvitak i Pravo, projekti i društvene aktivnosti u katastru.

Kongres je osmišljen da kroz prezentaciju najnovijih dostignuća na polju zemljišne administracije svim zainteresiranim pruži uvid u aktualno stanje katastra i zemljišne administracije, kako na području BiH, tako iu zemljama okruženja.

Na ovogodišnjem Kongresu očekuje se i sudjelovanje oko 300 stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Priopćenje i foto: Geodetsko društvo Herceg Bosne

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...