Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Oliver Kern i Goran končar priredili koncert u Čapljini ili jug Hercegovine na valovima Schubertovih, Lisztovih, Rahmanjihovih i Beethovenovih sonata

Oliver Kern i Goran končar priredili koncert u Čapljini ili jug Hercegovine na valovima Schubertovih, Lisztovih, Rahmanjihovih i Beethovenovih sonata

by | 26. kolovoza 2019. 16:24 | Vijesti

   Koncert za pamćenje priredili su Oliver Kern, pijanist iz Njemačke i Goran Končar hrvatski violinist, u čapljinskoj crkve sv. Franje. Na repertoaru su bila djela Franza Schuberta, Franza Liszta, Sergeja Rachmaninoffa i Ludwiga van Beethovena. Valja reći da je riječ o svjetski priznatim umjetnicima, u što se mogla uvjeriti i pristigla publika. Bez obzira koliko bili upućeni u tajne Schubertovih, Lisztovih, Rachmanunivih i Betovenovih sonata, minuciozne izvedbe dvojice glazbenika naprosto ih je potaknule da burnim pljeskom poslije svakog dijela, a posebice na kraju koncerta, pozdrave izvođače.

   Inače, program je započeo klavirskim interpretacijama Olivera Kerna, kojem se u drugoj polovici koncerta pridružio i Goran Končar na violini. Po završetku koncerta Goran Končar, violinist iz Zagreba, u osvrtu na 3. Međunarodni seminar klasične glazbe je rekao:

Seminar za mlade glazbenike okuplja glazbenike i doslovce s različitih kontinenata. Nisu to samo naši glazbenici, nisu samo ovdje, iz ovih krajeva – BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije…, nego iz Koreje, Japana, prošle godine, Amerike, Australije… Na neki način Čapljina postaje privlačan centar za mlade glazbenike, gdje imaju prilike nešto naučiti, imaju prilike plasirati, imaju priliku međusobnih susreta, pa susretima sa značajnim glazbenicima, sa značajnim svjetskim imenima koja su i ove godine ovdje prisutna. Moram spomenuti da je uz Olivera Kerna ove godine po prvi puta prisutan Brian Finelsonn, australijski violinist, veliko svjetsko ime, koji trenutačno živi u Austriji.”

Ističemo podatak, da je uz ostalo Goran Končar, svojedobno bio i voditelj Kraljevske filharmonije u Londonu. Inače, koncert Olivera Kerna i Gorana Končara održan je u sklopu programa 3. Međunarodnog seminara klasične glazbe „Ardea“, koji se tijekom kolovoza održava u Ljubuškom i Čapljini. Govoreći o seminaru klasične glazbe i njegovim dosezima fra Mile Vlašić, voditelj Centra „Akademija” kaže:

   „I po broju aktivnosti i po broju polaznika, a i po broju profesora ove godine smo postigli ljestvicu. Hvala svima koji to prepoznaju i podržavaju, a mi smo već krenuli s pripremama za četvrti Međunarodni seminar klasične glazbe ‘Ardea’.

   Valja reći da su organizatori 3. Međunarodnog seminara klasične glazbe „Ardea“, Centar za obrazovanje i kulturu „Akademija“ Čapljina i Glazbena škola iz Ljubuškog.

Tekst i foto: D. Musa

{gallery}2019/190829kern{/gallery}

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...