Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Strojeva na trasi do Počitelja još nema, Kinezi prave kamp, građani čuvaju gomile u Šurmancima

Strojeva na trasi do Počitelja još nema, Kinezi prave kamp, građani čuvaju gomile u Šurmancima

by | 17. listopada 2019. 16:24 | Vijesti

   Konačno se nešto događa i na „ukletoj poddionici” autoceste na koridoru 5 c Zvirovići – Počitelj. Istina na samoj trasi još nema pomaka, međutim sredinom prošlog tjedna počeli su radovi na izgradnji kampa gdje će biti smješteni izvođači i njihova operativa. Upravo je početak tih radova izazvao malu buru, misleći da su ugrožene kamene gomile na lokalitetu na kojem je predviđena gradnja kampa, intervenirala je nekolicina građana, među njima i arheologa amater Vinko Herceg, iz Prologa kraj Ljubuškog. Uglavnom, predstavnicima kineskih tvrtki objašnjeno je da je riječ o kulturno – povijesnoj baštini, pa su gomile za sada pošteđene, a nadati se da će tako i ostati.

   Takvo stanje je u i oko budućeg kampa (katastarska općina Šurmanci), a od Vinka Hercega doznali smo da se na samoj trasi nalazi bar tridesetak manjih i većih gomila na lokalitetima Bodenici i Bivolje brdo, te po svemu sudeći naselja iz željeznog, brončanog i bakrenog doba. Uglavnom, dojam je da uz strojeve ima posla i za arheologe.

   S obzirom da su ugovori o izgradnji dionice Bijača – Počitelj, poddionica Zvirovići – Počitelj, potpisani još 20. lipnja u Mostaru, očito je da se s početkom radova debelo kasni. Podsjećamo, početkom rujna privremeno sjedište kineske tvrtke China State Construction Engineering Corporation Ltd., koja je na čelu konzorcija tvrtki iz Kine i Azerbejdžana, u Dretelju, s Ji Pingom, kineskim veleposlanikom u BiH, posjetili su Denis Lasić federalni ministar prometa i veza, te Adnan Terzić direktor JP Autoceste Federacije BiH. Kako su tada izjavili bosanskohercegovački zvaničnici, posjet je bio ciljan kako bi se ubrzao početak radova. U međuvremenu su počeli radovi na izgradnji kampa za radnike, te proširenju makadamske ceste od Zvirovića prema Dretelju. Uglavnom na trasi je mir, što svakako nije u interesu Čapljine kroz koju je od završetka poddionice Bijača – Zvirovići usmjeren sav promet, uključujući cisterne, tegljače, teške kamione…

   Podsjećamo, kada je otvorena poddionica Bijača – Zvirovići, naglašeno je da su i za nastavak do Počitelja osigurana sredstva, te da bi novih 11,3 kilometra autoceste kroz Hercegovinu, trebalo biti završeno 2018 (!) godine. Od tada je prošlo punih pet godina, a jedini rezultat je porast svijesti građana za očuvanje kulturne baštine, dok država uredno plaća tantijeme na odobrene kredite u iznosu od 200 milijuna maraka i slično.

{gallery}2019/gomile{/gallery}

 D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!