Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Klinika za očne bolesti SKB-a Mostar obilježila Svjetski tjedan glaukoma

Klinika za očne bolesti SKB-a Mostar obilježila Svjetski tjedan glaukoma

by | 13. ožujka 2024. 15:19 | Aktualno, Vijesti

 Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u srijedu je po deveti put organizirala besplatne preglede i mjerenje očnog tlaka u okviru Svjetskog tjedna glaukoma, koji se obilježava od 10. do 16. ožujka.

Predstojnica Klinike za očne bolesti doktorica Irena Sesar kazala je kako se u okviru ove akcije radi „screening“ pacijenata kako bi se na vrijeme pokušala otkriti ova bolest oka.

– Jedan od simptoma kroničnog glaukoma je povišen intraokularni tlak. Danas smo tijekom dana imali više od 90 pregleda, a kod deset smo pronašli rizične faktore jer imaju granične ili povećane vrijednosti očnog tlaka. Zašto je to bitno? Bitno je iz razloga, ako se glaukom ne prepozna i ako se na vrijeme ne krene s liječenjem, može dovesti do sljepoće – izjavila je Sesar.

Glaukom je drugi po učestalosti uzrok sljepoće na svijetu, a liječnici naglašavaju kako je za uspješno liječenje glaukoma i sprječavanje sljepoće najbitnije njegovo rano otkrivanje.

– Ono što je opasno je što nema očitih simptoma koje osoba može primijetiti da nešto nije u redu zato što propada periferija vidnog polja, a središnji vid ostaje očuvan. Veoma je čest slučaj da osobe dosta kasno saznaju, odnosno onda kada je oštećenje već nastalo. Inače, vrlo su bitne godine živote, nakon 45. godine rizik se povećava od 2,5 posto do 8 ili 10 posto nakon 80. godine života. Tu su bitni kratkovidnosti, povećan krvni tlak, šećerna bolest i obiteljska anamneza – rekla je predstojnica mostarske Klinike za očne bolesti.

Besplatnom pregledu odazvao se veliki broj Mostarki i Mostaraca, a Sesar je pozvala i sve ostale, pogotovo one koji u obitelji imaju nekoga s povišenim očnim tlakom da redovito obavljaju ovaj pregled.

– Kako bi se doista postavila dijagnoza glaukoma, moramo više puta izmjeriti vrijednosti povišenog intraokularnog tlaka, moramo ispitati vidno polje i oštećenja na vidnom polju, moramo na OCT-u pogledati očni živac i vidjeti kolika su oštećenja – pojasnila je Sesar te dodala kako se pregledom kod otprilike deset posto osoba utvrde riziko-faktori za razvijanje glaukoma.

Jedna od pacijentica koja je došla na pregled i mjerenje očnog tlaka je Vesna Šego.

– Nije mi prvi put na ovoj godišnjoj kontroli, redovna sam u pregledima. Otac mi je imao glaukom i prije desetak godina mi je preporučeno da moram imati češće kontrole – kazala je Šego.

Tekst/foto: Fena

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...