Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

KLAPE NA NERETVI: Cure iz Bure šarmirale publiku i pomele konkurenciju

KLAPE NA NERETVI: Cure iz Bure šarmirale publiku i pomele konkurenciju

by | 20. travnja 2018. 15:48 | Vijesti

Ženska klapa „Bura“ iz Čitluka pobjednica je petog po redu koncerta Klape na Neretvi u Čapljini. Mlade Čitlučanke pjesmama „Na me pogled tvoj obrati“ i „Jesi majko mlada bila“ osvojile su publiku i na koncu premoćno s 53 glasa, odnijele pobjedu.

Na taj način Čitlučanke su osigurale i nastup na debitantskoj večeri Festivala klapske pjesme „Omiš 2018.“, u Bolu na Braču. Naravno, u ispunjenoj Velikoj dvorani čapljinskog hotela „Mogorjelo“, publika, odnosno navijači pristigli iz Brotnja, glasovali su domaćinski, pa se tako iza Bure po glasovima publike, plasirala „Concordia“ iz Međugorja, 36 glasova, treći su bili prošlogodišnji pobjednici, klapa „Herceg“ iz Čitluka, 35 glasova, dok je četvrto mjesto pripalo klapi „Mir“ iz Međugorja, s 27 glasova.

Zanimljivo, poznata klapa „Kaše“ iz Dubrovnika bila je posljednja deveta sa samo deset glasova. „Gospari“ su htjeli šarmirati žiri, svojom pjevačkom tehnikom, što im kod publike nije upalilo. Ocjenjivački sud će jasno, nevezano za glasovanje publike imati svoj odabir, a rezultati bi kako nam je kazao Duško Šarac umjetnički ravnatelj Festivala klapske pjesme u Omišu biti poznati do konca ovoga tjedna. Uz pet spomenutih na koncertu klapske pjesme u Čapljini koji je izlučno natjecanje za Omiški festival, nastupile su još klape „Divna“ Trpanj, zatim „Kurenet“ Mljet, „Porat“ Korčula i „Sveti Nikola“ iz Metkovića. Dojam je da će se upravo neke od njih naći na 52. Festivalu klapske pjesme u Omišu.

Vrhunac večeri bio je nastup Vladimira Garića, soliste Opere HNK Split, inače tenora klape „Cambi“. Moćnim glasom i srčanim izvedbama uz pratnju maestra Jurice Karuze na klaviru, Garić je „natjerao“ publiku da mu se priključi što je ovom koncertu klapske pjesme dalo zabavniju notu. Nastup je pratilo glasovanje publike, a po završetku slijedilo je proglašenje. Nagrade, posebno izrađeni znak koncerta Klape na Neretvi, te monografiju Omiškog festivala, uručili su Perica Jurković član uprave u ime Ustanove Založba kralja Tomislava, odnosno Mijo Stanić ravnatelj Festivala dalmatinske pjesme Omiš.

„Mi bi se željeli zahvaliti svima koji su glasovali za nas. Drago nam je da je publika prepoznala naš trud i rad, kroz sve ove godine i nadamo se da ćemo to opravdati u Bolu na braču“, kazala je Marija Lovrić, voditeljica klape „Bura“ iz Čitluka, koja na upit zašto se klapa zove baš Bura, pojašnjava:

„Spontano je došlo do toga da se klapa zove Bura, ali drago nam je da jeste, zato što mislim da predstavlja našu energiju, karakter i volju da pjevamo, da se na neki način dokažemo jer smo relativno mlada klapa, ovo će biti još jedan korak naprijed, nadamo se“.

Inače, klapa je osnovana prije četiri godine na poticaj don Ivana Bijakšića s kojom su počele raditi, a ima godinu i pol dana klapu vodi don Dragan Filipović. Članice Bure su djevojke iz Krehina Graca i Blizanaca u općini Čitluk. Zanimljivo, don Dragan Filipović se ovoga puta predstavio i u ulozi voditelja. Neslužbeno, smo doznali da je iz Omiša najavljena voditeljica u zadnji tren odustala, pa je uskočio ovaj poznati i priznati poklonik klapskog pjevanja, a način na koji je odradio ulogu, može zabrinuti kolege koji to rade, jer je imponirao ležernošću i sigurnošću.

Nakon petog koncerta Klape na Neretvi, koji je po četvrti puta bio izlučni za Festival dalmatinskih klapa u Omišu, prezadovoljni su bili Stjepan Šutalo, predsjednik Ustanove „Založba kralja Tomislava“ organizatora manifestacije, Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj, te Mijo Stanić ravnatelj Festivala klapske pjesme, u Omišu, kao i publika koja ni ovaj put nije omanula.

{gallery}2018/klape_na_neretvi_2018{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...