Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Slavko Jurić, poljoprivrednik iz Višića tvrdi: „Nije danas lako paru izbit“

Slavko Jurić, poljoprivrednik iz Višića tvrdi: „Nije danas lako paru izbit“

by | 28. svibnja 2019. 17:03 | Vijesti

   Kišoviti svibanj unio je nemalu neurozu među prodavače presadnica na prilazu veletržnici u Tasovčićima. Već tri mjeseca pod „okupacijom“ drže prilaz veletržnici, ali poslom nisu baš zadovoljni. Iza njih su neprospavane noći, a rađa im baš ne ide. Prošle sezone sav ponuđeni sadni materijal rasprodali su do polovice svibnja, ove godine zastoj zbog kiše.

   „Po ovakvom vremenu teško je za sadnju prirediti i zemlju u okućnici, a kamo li veće površine“, vajkaju se svjesni težine problema.

   Biljke ne čekaju, rastu i prerastaju, a kad se to dogodi mogu ih samo baciti. Nekolicina je za sezonu pripremila novu ponudu, rasadnice u posudama. Takve presadnice imaju višestruku prednost, ne treba čekati obradu zemlje, one rastu, a kupci ih mogu presaditi u zemlju, u veće posude, držati u zatvorenim prostorima, pred kućom, na balkonima, jednostavno i praktično

   „Ko nema zemlje, može ih držati na balkonu, one daju po stablu tri, do četiri kilograma i jednoj obitelji nekoliko saksija dovoljno za sezonu. Ovo je sorta optima jabučar rani. Na balkoni rodi tri do četiri kilograma, a u plasteniku pet do šest kilograma“, tvrdi inventivni Slavko Jurić, povrtlar iz Višića kod Čapljine, te na opasku koliko treba zametnutim plodova da sazru nastavlja:

   „Za dvadesetak dana bit će zrela paradajza. Kupiš nekoliko komada ne treba ti ni trgovina ni pijaca. Dobro bi ih bilo prebaciti u veće saksije ili na njivu i doći će ranije mjesec, mjesec i pol dana od ostalih. Kažem dobro ih je presaditi da budu veće i jače stabljike, tada će plodovi biti veći. Treba samo malo želje i volje, pa imaš svoje pri ruci.“

   Rajčice u saksijama Slavko nudi za tri marke komad, prodajom tog dijela asortimana je zadovoljan.

   „Pa imali smo oko tisuću komada, dosta smo ih prodali, u stvari prodaja je pri kraju, ljudi su prošle godine probali, ove godine isto uzimaju, pokazalo se dobro“, kaže Slavko, te na upit koliko vremena treba za tako uzgojene sadnice dodaje:

   „Treba ranije posjeti, prebaciti u saksije, iza Nove godine se to radi, a onda drži u plasteniku s grijanjem. Treba grijanje prva tri mjeseca pa i četvrti. Cijena je prilagođena kupcima, tri marke, skoro da se ne isplati prodavati ih. Nije lako danas paru izbiti, moraš se snalaziti“, zaključuje Slavko.

   Uglavnom od desetak prodavača presadnica povrća koliko smo primijetili dvojica za sada imaju u ponudi paradajz u saksijama, od uspjeha inovacije, zavisit će širenje.

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...