Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kiša remetila posao cvjećarima, ali nada u zaradu još tinja

Kiša remetila posao cvjećarima, ali nada u zaradu još tinja

by | 3. studenoga 2018. 10:39 | Vijesti

Svake godine sve su bolji i originalniji, cvjećari juga Hercegovine koji u prodaji prigodnog blagdanskog cvijeća traže priliku za zaradu. Za veći broj obitelji taj sezonski posao je prilika za popunu kućnog proračuna, a za manji dio, najvažniji sezonski posao.

To je i razlog što mu se pristupa odgovorno. Posao je to koji kako nam rekoše prodavači – proizvođači u Gabela Polju, prilazu veletržnici u Tasovčićima, trgovima u Čapljini, započinje odmah nakon blagdanskog šušura. Reznice za novu sezonu, uzimaju se od za to ostavljanih biljaka ili nerasprodanog cvijeća, odmah poslije blagdana Svih svetih i Dušnoga – Mrtvog, dana, odnosno 1-og i 2-og studenog, i onda se paze i maze, kroz cijelu godinu.
Onaj vidljivi dio posla nastupa krajem proljeća sadnjom u lijehe, posude, saksije, plastenike… Slijedi briga oko uzgoja, borba sa štetnicima, sušom, vrućinom… Sastavni dio te brige je i tempiranje cvatnje na konac listopada, kako bi sve bilo spremno za blagdane, kada se po starom, tradicijskom običaju ukrašavaju grobovi najmilijih uz neizostavno cvijeće. Kako je taj posao izgledao ove godine, govori ova mala retrospektiva koju smo započeli u Gabelja Polju, nastavili na prilazu veletržnici u Tasovčićima, a zaključili na središnjeg gradskom trgu, Kralja Tomislava u Čapljini.
Valja reći da se stalnim i prigodnim cvjećarima ove godine kiša umiješala u posao, tako da do kraja nisu uspjeli realizirati planirano, prikazati i pokazati različite cvjetne dekoracije, prezentirati zavidnu inventivnost, na kojoj im treba čestitati. Iz iskustva znaju – kad aje lijepo vrijeme bolja je prodaja, jer cvjetni aranžmani i lončanice naprosto mame da se kupi i koji komad više. Ovako kiša se umiješala, a na čapljinskom području prije nje i olujni jugo, koji je cvjećarima u prvom redu s višićkog područja, raskrio plastenike i uništio dobar dio godišnje muke. Nadajmo se da će za sve ipak kakve takve zarade biti!
Svim cvjećarima ovaj skroman prilog popraćen slikama i tonom, neka bude priznanje za predan i inventivan rad!
Tekst i foto: D. Musa

 
{mp3}CVIJECE{/mp3}
 
{gallery}2018/181103_cvijece{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...