Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kiša remetila posao cvjećarima, ali nada u zaradu još tinja

Kiša remetila posao cvjećarima, ali nada u zaradu još tinja

by | 3. studenoga 2018. 10:39 | Vijesti

Svake godine sve su bolji i originalniji, cvjećari juga Hercegovine koji u prodaji prigodnog blagdanskog cvijeća traže priliku za zaradu. Za veći broj obitelji taj sezonski posao je prilika za popunu kućnog proračuna, a za manji dio, najvažniji sezonski posao.

To je i razlog što mu se pristupa odgovorno. Posao je to koji kako nam rekoše prodavači – proizvođači u Gabela Polju, prilazu veletržnici u Tasovčićima, trgovima u Čapljini, započinje odmah nakon blagdanskog šušura. Reznice za novu sezonu, uzimaju se od za to ostavljanih biljaka ili nerasprodanog cvijeća, odmah poslije blagdana Svih svetih i Dušnoga – Mrtvog, dana, odnosno 1-og i 2-og studenog, i onda se paze i maze, kroz cijelu godinu.
Onaj vidljivi dio posla nastupa krajem proljeća sadnjom u lijehe, posude, saksije, plastenike… Slijedi briga oko uzgoja, borba sa štetnicima, sušom, vrućinom… Sastavni dio te brige je i tempiranje cvatnje na konac listopada, kako bi sve bilo spremno za blagdane, kada se po starom, tradicijskom običaju ukrašavaju grobovi najmilijih uz neizostavno cvijeće. Kako je taj posao izgledao ove godine, govori ova mala retrospektiva koju smo započeli u Gabelja Polju, nastavili na prilazu veletržnici u Tasovčićima, a zaključili na središnjeg gradskom trgu, Kralja Tomislava u Čapljini.
Valja reći da se stalnim i prigodnim cvjećarima ove godine kiša umiješala u posao, tako da do kraja nisu uspjeli realizirati planirano, prikazati i pokazati različite cvjetne dekoracije, prezentirati zavidnu inventivnost, na kojoj im treba čestitati. Iz iskustva znaju – kad aje lijepo vrijeme bolja je prodaja, jer cvjetni aranžmani i lončanice naprosto mame da se kupi i koji komad više. Ovako kiša se umiješala, a na čapljinskom području prije nje i olujni jugo, koji je cvjećarima u prvom redu s višićkog područja, raskrio plastenike i uništio dobar dio godišnje muke. Nadajmo se da će za sve ipak kakve takve zarade biti!
Svim cvjećarima ovaj skroman prilog popraćen slikama i tonom, neka bude priznanje za predan i inventivan rad!
Tekst i foto: D. Musa

 
{mp3}CVIJECE{/mp3}
 
{gallery}2018/181103_cvijece{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...