Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nakon kišne zore prodavače ribe ogrijalo prijepodnevno sunce, pastrva 9, smuđ 12, a lubin i orada po 15 KM

Nakon kišne zore prodavače ribe ogrijalo prijepodnevno sunce, pastrva 9, smuđ 12, a lubin i orada po 15 KM

by | 28. veljače 2020. 15:59 | Vijesti

   Kiša je koncem ovoga tjedna, kreirala raspoloženje – ponudu i tražnju na veletržnici u Tasovčićima. Jutarnji pljusak razočarao je proizvođače i stalne prodavače koji izjutra rane već u četiri sata, jer po pljusku kupaca nije bilo. Međutim, prodavači ribe ističu da ih je s razvedravanjem sunce ogrijalo, odnosno pojavili su se i kupci pa je prvi petak u korizmi ispunio njihova očekivanja.

   Unutar kapija veletržnice veljača za proizvođače voća i zeleni, definitivno nije mjesec kojega će se rado sjećati. Ni danas nismo registrirali niti jedno poskupljenje, ni povrća, ni voća, ali zato smo uočili nekoliko manjih pojeftinjenja. Od pregleda cijena zadnjeg vikenda jeftiniji su redom – karfiol 1,5 do 1,7 KM, kupus pupčar, prokulice – 1,6 do 1,8 KM, te blitva 1,2 do 1,6 KM, podsjećamo prošlog tjedna cijenila se 1,7 do 2,0 KM.

   S krumpirima je specifična situacija istodobno su pojeftinili i poskupjeli. U odnosu na konac prošlog tjedna cijena banjalučkih je sa 0,50 pala na 0,45 KM, dok je cijena nevesinjskih sa 0,60 skočila na 0,70 KM. Slično je i s prasom cijena ove zeleni, debele stabljike, pala je na 1,0 KM, dok je cijena prase tanke stabljike, narasla na 3,0 KM za kilogram Kupus se i dalje cijeni od 0,25 do 0,35 KM, kelj i cikla su 0,80 do 1,0 KM, dok je mrkva 0,7 do 1,0 KM. Raštika je od 1,5 do 2,0 KM, zelena salata 1,0 do 1,3 KM, špinat 1,4 do 2,0, celer je 3 do 4 KM, dok se kilogram lista peršina cijeni od 4 do 5 KM. Cijena domaćeg bijeljinskog crvenog luka – kapule, i dalje je 1,4 do 1,6 KM, dok se uvozni može nabaviti već po 0,8 KM za kilogram. Iz Semberije stiže i kvalitetan bijeli luk, refuza se cijeni 7 KM, dok su vijenci kada se pojave, 10 KM. Mladi luk tzv. pera, cijeni se od 2,7 do 4 KM. Zanimljiva je situacija s grahom, cijena uvoznog kreće se od 1,9 KM američki, pa do 3,2 KM kanadski i argentinski, domaći grah u zrnu je 5 do 6 KM kilogram.

   Ponuda domaćeg voća svela se na nekoliko artikala, jabuke se nude po cijeni od 0,6 KM domaće, pa do 1,4 KM, uvozne. Domaće planinske kruške s Kupresa, su 2,5 KM, dok cijena uvoznih dostiže 3 KM. Jezgra oraha se cijeni od 13,5 KM uvozna, pa do 18,0 KM domaća. Iz Neretve izjutra bude limuna po cijeni 1,6 do 2,7 KM, te naranči po cijeni 2 do 2,2 KM. Ističemo, sve navedene cijene povrća i voća su na veliko.

   Ispred veletržnice posebno bogata bila je ponuda ribe, pa i presadnica povrća koje se već nude na tri štanda. Riba je imala standardne cijene 6 KM bili su somići, 9 pastrva iz uzgoja, a 10 šaran, očišćeni pastrva i šaran, bili su za marku po kilogramu skuplji. Smuđ je bio 12 KM, a morska riba – lubin i orada cijenili su se po 15 KM. Novina u ponudi presadnica povrća bile su rajčice koje su se cijenile 0,50 KM za komad, zelena salata i peršin bili su po 0,10 KM, raštika i blitva 0,20 KM, dok su kupusnjače bile 0,25 KM komad. Sir se nudio na standardna četiri štanda, suhog ovčjeg sa Zelengore i Morina, kako kaže prodavač, već je nestalo, mladi sir nudio se za 5 do 6 KM, a miješani ovčji/kravlji bio je 10 do 12 KM, suhi ovčji iz Podveležja 15, a livanjski u kolutovima 18 kravlji, a 20 KM za kilogram, ovčji. Ponuda drva i stajskog gnojiva obilna, a cijene se formiraju uglavnom pogodbom. U ponudi su još bili – ljekovite trave, čajevi i masti, zatim domaća jaja, domaća slanina, čvarci, perad i razna druga roba.

D. Musa   

Poštovani, podsjećam vas na Kodeks za tisak i online medije Bosne i Hercegovine:

Članak 14 – Autorska prava

Novinari mogu koristiti razumne sažetke originala s ograničenim citatima, materijale iz drugih publikacija ili nositelja autorskih prava, bez izričite dozvole za to, sve dok je izvor naznačen na odgovarajući način.

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima, zahtjeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samome tekstu.

Izvor: Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, str. 20.

Hoću reći, autorski prilog je put za samostalni prilog, a nije samoposluživanje!

{gallery}2020/pijacaveljaca{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!