Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Karnevalske svečanosti u Čapljini – Jubilarni karneval izvrsne maske i plesom rastjerani oblaci

Karnevalske svečanosti u Čapljini – Jubilarni karneval izvrsne maske i plesom rastjerani oblaci

by | 20. kolovoza 2018. 9:43 | Vijesti

Izvrsne koreografije i maske, masa svijeta, zabava za mlade i stare, turistička promocija Čapljine i Hercegovine, te odreda – doviđenja, pristiglih gostiju iz pet zemalja, bio bi kratki siže dojmova 20. međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini. Jubilarni karneval, bio je doista jubilarni kada su u pitanju maske i koreografije.

Sudionici su se zaista svojski potrudili od čapljinskih mažoretkinja, preko članova kulturno-umjetničkih društava i karnevalista iz Prologa kod Ljubuškog, pa do gostiju iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Mogli su se vidjeti različiti osebujni likovi, od primjerice Drakule iz Padove, renesansnih plesača iz Venecije, pa Teute i njezinih ratnika iz Tivta, Keopatre koju su nosili ulicama Čapljine i njezine tjelesne garde iz Šapca, mušketira iz Velike Gorice, temperamentnih Meksikanki i Meksikanaca iz Župe Dubrovačke, Karoline Riječke. Gosti iz Leskovca na svom prvom gostovanju u Čapljini predstavili su se ni više ni manje nego koreografijom „Rat i mir“, pa su ulicama Čapljine i pozornicom šetali ne samo grof Bezuhov i Nataša Rostova, nego glavom i bradom general Kutuzov i sam car Napoleon! Dovoljno je reći da je koreografiju postavila bivša ruska balerina, pa da i onima koji sve to nisu vidjeli bude jasno. Da skupine s Balkana ubrzano koračaju karnevalskim stazama potvrđuje i činjenica da je primjerice koreografiju gostiju iz Šapca postavila doktorica filoloških znanosti, Danijela Kulić.

Ipak najugodnije iznenađenje bili su Slovenci, Kulturno udruženje „Šjeme vrbovo“ iz Ilirske Bistrice. Pored toga što je njihova koreografija „Črnsko pleme“ (Crnačko pleme), zahtjevna zbog kostima koji koštaju, vremena za šminkanje lica, posebnih ritualnih štapova koji su ujedno i glazbeni instrumenti, prihvatili su izazov – rastjerati oblake. I bi tako, mada su se vajkali kako su se specijalizirali za prizivanje kiše, ovoga puta uspješno su je odagnali. Nakon njihovog ritualnog plesa, grmljavina je stala, a oblaci se vratili uz Neretvu.

Podsjećamo, 20. Ljetni karneval u Čapljini počeo je Dječjim karnevalom, a nakon što su se organizatori Turistička organizacija „Čapljinka“ pobrinuli da obiđu i razgledaju pr4irode i kulturne znamenitosti, uvertira je bio prijam kojeg je dr. Smiljan Vidić, načelnik Čapljine, priredio za predstavnike gostujućih kulturno-umjetničkih društava. Prijam je priređen u villi rustici Mogorjelo. Načelnik dr. Vidić je gostima poželio ugodan boravak u Hercegovini, a okupljenima su se obratili Ivan Raguž, predsjednik TO „Čapljinka“, te Lars Algell predsjednik Europske asocijacije karnevalskih gradova, FECC-a. Uslijedila je razmjena darova i suvenira, a onda je počela invazija karnevalista na Čapljinu, okupljanje kod Sportske dvorane, te promenada ulicama grada.

Promenadu karnevalista pozorno su pratili Čapljinci i brojni na karneval pristigli radoznalci iz okolnih mjesta, slikalo se i snimalo, padali su selfiji. Jednom riječju bilo je živo, a za najmlađe svakako i nezaboravno. Kruna je bilo predstavljanje koreografija na karnevalskoj pozornici. Taj središnji dio programa počeo je obraćanjem Ive Sušca – Bronđe, maškarskog zapovjednika, a završio se 130-minutni koncertom raspoloženog Ivana Zaka. Na kraju opći zaključak je – narodu treba posla i smijeha, odnosno karnevala, sve drugo je manje važno.

Organizator karnevala bila je TO „Čapljinka“, pokrovitelji dr Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a među medijskim pokroviteljima bio je i Večernji list.

Gabrijela Raguž Kraljica karnevala

Vrhunac večeri bio je izbor Kraljice karnevala. Ove godine tu laskavu titulu ponijela je Gabrijela Raguž iz Domanovića kod Čapljine, prva pratilja je Ana Daskalović iz Šapca, a druga Kristina Zlatić iz Velike Gorice. Lentu, krunu i poklon novoj Kraljici uručio je dr. Smiljan Vidić, čapljinski načelnik, lentu i poklon prvoj pratilji uručio je Lars Algell, predsjednik FECC-a, a drugoj Ivan Raguž, predsjednik TO „Čapljinka“. 

{gallery}2018/ljetnikarneval2018{/gallery}

 

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...