Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Jozin put od “Naviljka drače” do zbirke “Grij i smij negdanje Jercegovine”

Jozin put od “Naviljka drače” do zbirke “Grij i smij negdanje Jercegovine”

by | 13. listopada 2017. 14:01 | Vijesti

Čapljinski pjesnik Jozo Jakiša dvanaestom zbirom obilježio tri decenije pjesništva

Promocijom zbirke pjesama “Grij i smij negdanje Jercegovine”, čapljinski pjesnik Jozo Jakiša obilježio je tri decenije pjesništva. Prva zbirka “Naviljak drače” objavljena je 1987. godine, u međuvremenu je ovaj čapljinski pjesnik specifičnog stila, napisao još deset knjiga. Najnoviju zbirku predstavio je recenzent prof. Mate Grbavac, pisac iz Ljubuškog, koji je uz ostalo ustvrdio:
“Ako se analizira današnje pjesništvo onda ćete vidjeti da pjesnici pokušavaju misao nekako zaogrnuti u ruho, u ritmiku, u melodiju, u pjesničke slike pred kojima se čovjek treba zamisliti. A ljudi uvijek govore da je ljepota pisanja, ljepota govorenja u jednostavnosti. Kad biste se recimo zapitali – koje to pjesme pamtite od pjesnika, onda biste vidjeli da su to pjesme koje su i razumljive, i slikovite, i nose poruku, dirnu čovjeka u srce, razgale ga ili čine tužnim, ali svejedno, u tim pjesmama nalazimo sebe i zato ih zavolimo. Ono što Jozinu poeziju čini iznimnom, to je što je jasna i jezgrovita. Čini mi se da je Jozo sam sebi postavio zadaću sačuvati jezik, koji neumintno prolazi i odlazi u prošlost”.
Jozo1 Ljubitelji pisane rijeci u capljinskom kinuValja reći da je svoju najnoviju zbirku Jozo Jakiša napisao na izvornoj, pomalo zaboravljenoj ikavici, punoj vica, anegdota i doskočica. Sve o čemu je pisao, nekome ili nekima se dogodilo, Jozo je to lijepo uobličio i na autohtonoj ikavici isporučio čitateljstvu. Pjesničke slike imaju amplitude od kratkih storija o životu u prošlim vremenima, nerijetko s vidljivim erotskim nabojem. Uglavnom, najnovije pjesme koje je publici prezentirao sam pjesnik, praćene su sa odobravanjem.
Ukupni ugođaj ponio je i pjesnika, koji je poslije promocije, uz obvezne potpise ljubiteljima poezije, zahvalio svima koji su mu pomogli oko izdavanja i promocije knjige.
Promocija zbirke pjesama “Grij i smij negdanje Hercegovine”, Joze Jakiše započela je obraćanjem Andrije Stojića, predsjednika čitlučkog ogranka Matice hrvatske, koji je bio i organizator poetske večeri. U programu je nastupio i Rasim Zlatan Pršte, čapljinski pjesnik sa sarajevskom adresom, koji se predstavio svojevrsnim omažom posvećenom stvaralaštu Joze Jakiše. U glazbenom dijelu pjesničke večeri sudjelovali su – Nataša Borovac, Goran Arar i čapljinski kantautor Josip Pjevac. Inače, knjiga je izišla u nakladi čitlučkog ogranka Matice hrvatske.

Jozo4 Autor predstavljaci i izvodjaci

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...