Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

JKP Čapljina nastavlja s aktivnostima pravilnog zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada

JKP Čapljina nastavlja s aktivnostima pravilnog zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada

by | 30. svibnja 2023. 15:43 | Aktualno, Vijesti

Javno komunalno poduzeće Čapljina nastavlja s aktivnostima prikupljanja i pravilnog zbrinjavanja električnog i elektronskog otpada.
U travnju 2022. godine Javno komunalno poduzeće „ Čapljina“ je u suradnji sa Osnovnom školom “Vladimir Pavlović” podržalo projekat „Zelena rezolucija“ koji je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sustav d.o.o.
Grad Čapljina, Javno komunalno poduzeće „ Čapljina“ i društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. potpisali su ugovor o postavljanju kontejnera za prikupljanje uređaja promjera do 45 cm: male aparate, električne alate, IT opremu.

Lokacije na kojima su postavljeni kontejneri su :

Ulica Ruđera Boškovića ( između Osnovne i Srednje škole )
Ulica Fra Didaka Buntića ( kod Betanije )

Cilj upravljanja električnim i elektroničkim otpadom je uspostaviti sustav odvojenog skupljanja, obrade i oporabe električnog i elektroničkog otpada.
Sustav odvojenog skupljanja otpada je nužan kako bi se smanjila količina otpada na odlagalištima, a ujedno izdvojila korisna sirovina iz otpadnih stvari koja je učestalo završavala na odlagalištima.
Električni i elektronski otpad, prema klasifikaciji spada u OPASNI OTPAD te sadrži mnoge štetne tvari za zdravlje ljudi i okoliš, poput: žive, kadmija, kroma, broma, olova, arsena, azbesta, spojeva silicija, berilija, fosfora itd. S obzirom da se električni i elektronski uređaji sve više koriste ovi kemijski elementi i spojevi vrlo često dolaze u kontakt sa čovjekom, te izazivaju različite vrste oboljenja.
Zbog navedenih štetnih supstanci ee-otpad nije dozvoljeno odlagati zajedno s ostalim otpadom iz domaćinstva, već je potrebno izdvojiti ga i predati ovlaštenim sakupljačima ili odložiti u neki od ZEOS-ovih uličnih kontejnera.

Navike su ono što definira svakog čovjeka, potreba za čistom okolinom je ono što nas motivira da razmišljamo o budućnosti naših najbližih. Otpad je uzrok raznih oboljenja i zagađenja, sva prirodna bogatstva koja nam stoje na raspolaganju (čista voda, čist zrak, čisti parkovi i plodna zemljišta) zavise od našeg pojedinačnog djelovanja. Imajte na umu da je svaki pojedinac odgovoran za svoj otpad, te da je bacanje istog bilo gdje osim u kontejner namijenjen za njega direktno zagađenje i sprječavanje procesa reciklaže, navodi se u priopćenju JKP “Čapljina”.

Foto i priopćenje: JKP Čapljina

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...