Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Kineski veleposlanik u BiH u posjetu Čapljini: Kompanija koja je za osam dana sagradila bolnicu u Wuhamu radi dionicu Zvirovići – Počitelj!

Kineski veleposlanik u BiH u posjetu Čapljini: Kompanija koja je za osam dana sagradila bolnicu u Wuhamu radi dionicu Zvirovići – Počitelj!

by | 27. veljače 2020. 16:04 | Vijesti

   Ji Ping veleposlanik Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini u pratnji dr. Smiljana Vidića, čapljinskog gradonačelnika, obišao je gradilište autoceste na trasi Koridora 5 c, poddionica Zvirovići – Počitelj. Radove na spomenutoj poddionici izvode kineske tvrtke China State Construction Engineering Corporatio Limited i Pover Construction Corporatio of China. Posjet je počeo razgledanjem novoizgrađenog mosta preko rijeke Neretve u Ševaš Njivama, koji je u stvari pomoćni objekt za komunikaciju između dviju obala rijeke tijekom izvođenja radova, a potom su se veleposlanik Ji Ping i gradonačelnik dr Vidić, uputili na radilište u Zvirovićima, gdje su dali izjave brojnim predstavnicima novinarskog ceha.

   Obraćajući se novinarima dr. Smiljan Vidić, čapljinski gradonačelnik je rekao:

   „Ovo je projekt važan za cijelu Bosni u Hercegovinu. U ovom trenutku na području Čapljine se radi za ukupni projekt vrlo važna dionica, a samim tim je i od velikog značaja za nas. Doduše cijela Čapljina je jedno veliko gradilište ne samo zbog ovih 11 kilometara nego i nekoliko drugih projekta. Konkretno kad govorimo o autoputu sve naše građevinske firme su na terenu, kao i niz uslužnih djelatnosti, tako da je projekt autoceste za nas velika dobiti”, kazao je dr. Vidić te na upit o coronavirusu nastavio:

   „Svjedočimo jednoj svjetskoj histeriji, bez potrebe. Previše se priča o coronavirusu ne znam iz kojih razloga. Ljudi su s pravom bili zabrinuti. Na sreću u zadnje vrijeme mediji u BiH i Hrvtskoj, su počeli objektivno izvještavati što doprinosi smirivanju stanja, a evo i naš dolazak ovdje pokazuje da nikakvog straha nema”.

   Govoreći o radovima na trasi koridora 5 c područjem Čapljine, poddinica Zvirovići – Počitelj, veleposlanik Ji Ping je konstatirao:

   „Za sada sve ide prema planu. Čuo sam da će biti i nekih promjena u okviru ukupnog projekta, ali bez obzira na to građani BiH mogu biti bez brige. Naše firme, radnici i menadžeri, ulažu maksimalne napore u realizaciji projekta. Neki od njih nisu išli ni kući slaviti kinesku Novu godinu, to je kod nas najvažniji festival, sve zbog radova. Budite sigurni, radnici koji rade ovdje su vrijedni i principijelni”, kazao je veleposlanik Ji Ping, koji je veliki dio svoga obraćanja novinarima posvetio coronavirusu, a uz ostalo je dodao:

   „Ovdje nema zaraženih, a radnici koji se vrate iz Kine dobrovoljno će se odazvati pozivu za karantenu, neće izlaziti iz kuće rekao je veleposlanik Ping, naglašavajući da je tvrtka China State Construction Engineering Corporatio Limited u Wuhamu gdje joj je sjedište za rekordnih sedam dana izgradila bolnicu za pacijente oboljele od coronavirusa.

   Alen Bajgorić jedan od radnika na trasi kroz Zviroviće, na upit o radovima i situaciji sa coronavirusom kaže:

   „Meni je najvažnije da manje pratim medije, to mi je bitno kada je riječ o virusu, a što se radova tiče, trenutačno radimo na izmještanju puta Trebižat – Zvirovići, radovi dobro napreduju. Sličnog je mišljenja i ing. Husamedin Pajović koji kaže da „postoji jezička barijera” kada je riječ o kineskim radnicima, dok se s inženjerima komunicira normalno, na engleskom.

   Valja reći da je poddionica Zvirovići – Počitelj duga 11,75 kilometara. Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom u visini od 100 milijuna eura i bespovratnih sredstava Europske unije u visini od 5 milijuna eura.

 Tekst i foto: D. Musa

 

{gallery}2020/200228autocesta{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!