Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

U Čapljini: Iza uspješnih mladih šahista stoje roditelji

U Čapljini: Iza uspješnih mladih šahista stoje roditelji

by | 8. siječnja 2020. 14:15 | Vijesti

   Jedna od manje-više svima znanih izreka – iza svakog uspješnog muškarca stoji žena, mogla bi se parafrazirati i na šah i sport uopće u Čapljini, u – iza svakog uspješnog mladog šahista (sportaša) stoje roditelji. Kad je šah u pitanju roditelji su neizostavni dio sportskog miljea, tihi, nenametljivi, puste djecu u arenu na šezdeset i četiri polja, povremeno privire kako igra teče, o zapažanjima će kada se dođe kući. Nema buke ni povika kao primjerice, na utakmicama ili treninzima mladih nogometaša, smatraju da je već njihova prisutnost u pozadini, dovoljna da dijete ima sigurnost. Kad je čapljinski šah u pitanju onda su rezultati očiti, novi val već zapljuskuje seniorsku postavu ovoga sportskog kolektiva koji svoju budućnost vidi u vlastitom igračkom kadru. E, sad hoće li ih ‘mozgajući’, ali statični šah, zadržati kada na red dođu druge mladalačke teme, ostaje za vidjeti, tek trenutačno obećavaju. Kako izgleda u tom srazu dječjih želja i roditeljskih pregnuća, svjedoče primjeri devetogodišnje Ruže Rajič i dvanaestogodišnjeg Mihovila Vukelje.

   „On je spontano krenuo prije pet, šest godina. Jednom prilikom dočekao me kući sa željom da igramo šah. Bilo mi je malo čudno, dan, dva, tri i tako iz dana u dan vidio sam da ima volje, mislim se – hajde ima tu klub odvest ću ga pa neka se oproba. Treneri su uvidjeli da ima potencijala, napredovao je vrlo brzo, postiže solidne rezultate. Trenira već pet godina, u regiji je među najboljima, a sada na razini države teško se probiti u sami vrh, ima djece koja treniraju intenzivno s profesionalcima, a on je više zaljubljen u nogomet. To je razumljivo za dečka njegovog uzrasta. U školi je dobar, pa probat ćemo usporedo i nogomet i šah, pa neka se on na koncu opredijeli“, kaže Ninoslav Vukelja, Mihovilov otac, inače bivši nogometaš više čapljinskih klubova, te u pogledu sinove perspektive ističe:

   „Sve zavisi od njega, ove godine prelazi u kategoriju do 14 godina u kojoj će biti jača konkurencija. Lani je u Neumu na prvenstvu Herceg-Bosne, bio najbolji u svom uzrastu, nastupio je i na državnom prvenstvu u Bjeljini. Mogu reći da ima potporu roditelja, ponavljam, bit će kako on odluči. Mislim da usporedo šah – nogomet, može do početka studija, a onda vidjet ćemo, što će kod njega prevagnuti“.

   Sličan primjer je Ruža Rajič koja ima tek devet godina, a već je i trenirala odbojku, ali je za sada, prednost dala šahu. Njezina majka Adrijana je također, bivša sportašica, odbojkašica Čapljine, koja o opredjeljenju svoje kćerke kaže:

   „Ruža igra šah, vježba u mažoretkinjama i svira gitaru. Ona to sve uspijeva uskladiti zato što želi, a kad želi ima moju potporu. Meni je draže da je ona na treningu nego kući pred nekim ekranom od računala ili televizora ili da je mobitelu, onda je ja pratim. Njezine želje su sada prioritet, dok ona želi i može uskladiti sve obveze, ja ću je podupirati“.

   -Dakle, Ruža u biti vodi mamu?

   -Da, ha, ha, ha…, mama nju, ona manu, uzajamna je to suradnja, jer bez njezine želje ne bi ničega bilo, a opet da nema moju potporu, također, nas dvije u suradnji guramo naprijed“, kaže gospođa Adrijana, te govoreći o kćerkinim šahovskim početcima, nastavlja:

   „Ona je imala želju igrati šah, a mi tada nismo imali šahovsku ploču. Možda je na to utjecao moj otac koji je prije rata aktivno igrao šah u šahovskom klubu. Kad sam vidjela oglas o školi šaha, pitala sam je – hoće li se ona uključiti, pristala je i tako je počelo. Treću godinu ona je tu, u klubu, želi igrati, zanima je, a onda sam i ja s njom. U Herceg-Bosni je uvijek među prva tri, a na državnom prvenstvu, za uzrast do 10 godina, bila je peta. Konkurencija na državnoj razini je jaka, jer se šah puno više igra u Bosni, posebice u Republici Srpskoj, gdje je u planu uvođenje šaha i u škole. Moram reći da škola šaha ŠK Čapljina radi jako dobro. Vode je treneri Vladislav Prskalo i Ekrem Koso, te mladi Zvonimir Karlović. Treninzi su igra, ali i druženje, tako da je to privlači…“, kaže o preokupacijama kćerke gospođa Adrijana.

   Da škola šaha ŠK Čapljina daje dobre rezultate svjedoče dva naslova Sanje Bilić, koja je bila državna prvakinja u konkurenciji do 14 i do 16 godina, te je nastupala na dva europska prvenstva. Sanja Bilić je i aktualna prvakinja splitskog Sveučilišta, dok je njezin klupski kolega Zvonimir Karlović, prvak mostarskog Sveučilišta.

{gallery}2020/šah{/gallery}

Tekst i foto: D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...