Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Demonstracija rada stroja za održavanje vodenih kanala i sječenju trske u Hutovom blatu

Demonstracija rada stroja za održavanje vodenih kanala i sječenju trske u Hutovom blatu

by | 6. srpnja 2018. 16:37 | Vijesti

   Je li odzvonilo požarima u Hutovom blatu, najvećem staništu ptica močvarica ne samo u BiH nego i u ovom dijelu Europe, pitanje je koje se samo po sebi postavlja dok gledamo stroj švedske tvrtke “Truksor” kako sječe trsku, šaš i lopoč…? Teško je reći, tek Tobjorn Hellin, konstruktor stroja – amfibije, i vlasnik švedske tvrtke Truksor o tom malom čudu tehnike, kaže:

    “Na tržištu danas možete naći različite strojeve koje mogu raditi na vodi slične stvari poput ovog. Većina takvih strojeva je tipa čamaca, plovila koja mogu raditi bukvalno samo na vodi, ali ne i na čvrstom tlu. Moja ideja je bila napraviti kombinaciju, stroj koji može raditi i na tlu i u vodi. Upravo to smo demonstrirali, sjekli smo trsku sa sjekačicom, nakon čega je trska ostala plutati na vodi. Mašine tipa čamca time završavaju posao, jer ne mogu izvući trsku na polje, što je važno, koliko i samo sječenje. Sa ovim strojem koji je u stvari nosač različitih vrsta alata, za kratko vrijeme mogu se zamijeniti alati, pa ćemo tako sada nakon sjekačice montirati grabulje, pokupiti i iz vode odstraniti posječenu trsku i močvarnu travu”, s ponosom kaže inovativni Šveđanin.

    Novi priključak pokazao je vrijednost izuma. Za ovdašnje prilike neuobičajno, ing. Tjoborn Hellin, vlasnik tvrtke, koja strojeve izvozi u pedesetak zemalja svijeta, osobno je došao demonstrirati rad stroja u Hutovo blato. S obzirom da je inovator, vjerojatno će mu poslužiti i za unapređenje budućih sličnih izuma.

    Zadovoljan je bio i Nikola Zovko direktor Parka prirode Hutovo blato, zbog pomoći koja je stigla:

    “Ovo je jedan radni stroj, univerzalni, koji ima niz alata, priključaka. Mi smo nabavili osnovne. Prije svega sretni smo što smo uspjeli osigurati sredstva iz proračuna Vlade Federacije zahvaljujući prije svega Ministarstvu okoliša i turizma, koji su nam pomogli u sanaciji i prevenciji problema vezanih za prošlogodišnji požar. Isto tako moramo zahvaliti i našem osnivaču, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, koja nas podupire i daje podršku kako bi naša djelatnost postala održiva. Ovo je probni rad i obuka ljudi, koji će raditi sa strojem. Mi planiramo i službeno pustiti u rad amfibiju gdje želimo pokazati javnosti, u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnoj, jer ovo područje je međunarodno priznato, da smo krenuli s revitalizacijom prostora parka prirode u cilju poboljšanja stanišnih uvjeta, te prevenciju od požara koji su zadnjih godina stvarali velike probleme.”

    Ističemo, u proteklih šest godina Hutovo blato poharala su tri velika požara. Zadnji koncem desetog mjeseca prošle godine, progutao je barsku šumu i raslinje na preko 1.000 hektara, odnosno opustošio je sedminu najvitalnijih površina tog bisera prirode. Izravna šteta je procijenjena na preko milijun maraka, odnosno 1.000 maraka po hektaru, dok su neizravne štete znatno veće. Nadati se da će vodeni tenk, svojevrsna amfibija, uz čišćenje vodenih staza za foto safari, konačno zaustaviti nisku požara koji su zaredali u tom staništu ne samo ptica močvarica, nego i drugih vrijednih vrsta, kako riba, tako i biljaka.

Tekst i foto: D. Musa

                                                                                  Požari narušili imidž

   Uočljivo i površnim promatračima, s požarima opada zanimanje turista za Hutovo blato, inače jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi. Podsjećamo u Hutovom blatu živi preko 160 vrsta ptica, više od 20 vrsta riba, od kojih su neke i endemske, preko 600 biljnih vrsta… Upravo zbog toga Hutovo blato je upisano na listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije, međutim dok neke druge destinacije na jugu Hercegovine, poput vodopada Kravica, bilježe rekorde ono tavori. (dmu)

Propustili ste? Poslušajte!

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

AUDIO: Josip Ostojić o zdravom načinu života

Interes za zdravom prehranom u zadnje vrijeme naglo je porastao, no ključno je pronaći zdravu ravnotežu te je vrlo važno slušati savjete i preporuke osoba koji su stručnjaci u tom području. Tim povodom  razgovarali smo s Josipom Ostojićem, magistrom kineziologije i...

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...