Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mediteranska muha i tržište čapljinske voćare natjerali na rane sorte jabuka, a kraljica voća iz doline Neretve osvaja tržište Ruske Federacije

Mediteranska muha i tržište čapljinske voćare natjerali na rane sorte jabuka, a kraljica voća iz doline Neretve osvaja tržište Ruske Federacije

by | 10. siječnja 2020. 16:49 | Vijesti

   Jabuka se u proteklih dvadesetak godina odomaćila u dolini Neretve, te u Popovom polju na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine. Svojevrsni pionir u tom pohodu kraljice voća prema jugu, bila je tvrtka „Dominant iz Gabela Polja, koja u Nerezima kod Čapljine ima plantažu od petnaestak hektara. Agronom Slavko Korda direktor tvrtke kaže:

   „Prošla zima bila je u znaku hiperprodukcije jabuka u cijeloj Europi, naročito Poljskoj, prepune su bile hladnjače pa im je s stoga ljetos bila niska cijena. Međutim, ove zime imamo sasvim drugačiju situaciju jabukom se isplati tržiti i ona ima svoju cijenu i svoje mjesto na tržnicama. Proljetos je bilo problema u proizvodnji zbog kiša, pa su hladnjače ostale poprilično prazne. Ono što se sada prodaje to su zadnje zalihe iz 2018-te godine, a dobrim dijelom prodala se i proizvodnja 2019. godine. To znači da bi narednog ljeta prodaja mogla biti dobra, pogotovu rani sortiment kojeg mi i zastupamo najviše. Kasni sortiment jabuke kojeg smo ranije imali puno više u proizvodnji, mi smo u proteklih godinu dvije uglavnom iskrčili pa sada prevladava rani sortiment. Nama bi to trebala biti prednost u odnosu na ostala uzgojna područja, jer smo desetak dana u prednosti“, obrazlaže direktor Korda, te nastavlja ističući:

   „Ove godine neće biti zaliha, pa očekujemo da će ljetna jabuka imati dobar prolaz na tržištu. Mi smo sada sa 70 posto svoje proizvodnje na ljetnim jabukama, sve bi to do kraja kolovoza trebalo biti pobrano. Kasnog sortimenta imamo jako malo, pa bi nam to mogla biti prednost. Kasni sortiment ima jako težak uzgoj, za naše područje, traži veliki broj zaštita, a nama se to ne isplati s obzirom da ranu, ljetnu, jabuku možemo prodati vrlo povoljno. Na taj način izbjegnemo napade sredozemne voćne muhe, koja je postala napast s kojom se jako teško boriti, a ostati u okvirima zadanih fitosanitarnih normi. Pred berbu ne smijemo ići u zaštitu s insekticidima, moramo poštivati karencu, a sredozemna voćna muha napada upravo u to vrijeme kad jabuka i svako drugo voće i povrće, mijenja boju i počinje dozrijevati“.

   -Dakle, za promjenu sortimenta u vašem voćnjaku presudno nije bila samo tržište, nego i biološki aspekt proizvodnje?

   -Upravo to, bježimo od pretjeranog kemije, jer svi trgovački centri, sve države…, svi su postrožili uvjete za otkup, za plasman voća, na njihovo tržište, a istodobno vi se morate obraniti od pošasti sredozemne voće muhe, mada je ove godine bio slabiji napad nego prethodnih godina. Mora se štititi, a kad dođe berba vi to više ne možete, dok ona upravo tada napada.

   -Gdje ste sve plasirali ovogodišnji urod jabuka?

   -Nešto je išlo na domaće tržište, Bosne i Hercegovine, nešto za Hrvatsku, a jedan veći dio za Rusku Federaciju, preko izvoznika koji rade s Rusijom. U cjelini jedna od boljih godina za trženje jabuke.

   -Nakon tih vaših riječi bit će onih koji će pomisliti da i sami nešto posade, što biste im savjetovali?

   -Uh, jabuka je jako teška proizvodnja, nije to baš onako posaditi za okućnicu, to mora raditi profesionalac, koji će se tome posvetiti i znalački raditi, jer u jabuci treba biti, treba svaki dan prolaziti, snimati stanje, intervenirati na vrijeme, sve joj treba dati na vrijeme da bi bila uspješna i kvalitetna. Mislim da će bez obzira na prodaju ipak, malo ljudi posegnuti za jabukama. Jabuka je za proizvodnju jako teška kultura“, zaključuje ing. Korda.

   Uglavnom, nakon zime izobilja ove godine cijena jabuka na čapljinskoj veletržnici je stabilna i kreće se od 0,80 pa do 1,30 KM. Uz uvozne jabuke dopremaju i proizvođači iz Gračanice i Gradačca, povremeno i s banjalučkog područja.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!