Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Izložba „Tiho kazalište” Lovre Artukovića otvorena u Čapljini

Izložba „Tiho kazalište” Lovre Artukovića otvorena u Čapljini

by | 8. lipnja 2024. 21:55 | Aktualno, Nekategorizirano, Vijesti

Čapljina se oduvijek mogla dičiti svojim likovnim umjetnicima, a i velike izložbe su dolazile u naš grad. Dosta ih bilo je postavljeno upravo u prostoru Umjetničke galerije, Založbe kralj Tomislav, a sada se umjetnost prelila i u druge prostore Kulturnog centra, jer je istaknuti slikar Lovro Artuković ukrasio i zidove nerealiziranog kazališta.

Slikar i grafičar Lovro Artuković, rođen u Zagrebu a porijeklom iz Klobuka, te mu je ovo prva izložba u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je nagrade Sedam sekretara Skoja 1988, te godišnje nagrade HDLU iz 2001. Tada je bio Docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a već 2 godine kasnije – slobodni umjetnik u Berlinu.
2013. godine dobio je nagradu publike na izložbi „Macht Kunst”, a 2015. T-HT nagradu.

Upravo iz tog urbanog prostora i ulične umjetnosti velegradova poput Zagreba i Berlina, umjetnik je na sirovim betonskim zidovima, zamislio i otisnuo fantazmične siluete kao iz stripova, koristeći hrđu i paljeno motorno ulje kao boju.

U tekstu kataloga za ovu izložbu Lovro Artuković je napisao „Čuo sam da se u nekim kazalištima, kad su zatvorena i prazna, na pozornici ostavlja da gori svjetiljka zvana „ghost light”. Osim što spriječava da netko u mraku padne u prostor za orkestar, postoji također vjerovanje da gori za duha koji prebiva u kazalištu. Pomislio sam da i ovdje mora postojati neki duh zarobljen u tim zidovima i da se poput hrđe povremeno oslobodi svojih betonskih okova i šulja praznim kazalištem.”

Izložba „Tiho kazalište” Lovre Artukovića može se pogledati do 21. srpnja 2024.

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...