Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Mirko Bošković: “Kinezi tek otkrivaju blagodati eteričnog ulja od smilja“

Mirko Bošković: “Kinezi tek otkrivaju blagodati eteričnog ulja od smilja“

by | 14. lipnja 2018. 16:25 | Vijesti

   Izaslanstvo kineske asocijacije za trgovinu eteričnim uljima i predstavnici veleposlanstva NR Kine u Sarajevu, ovih su dana posjetili jug Hercegovine – općine Ljubuški, Čapljinu, Stolac i Trebinje. Domaćin kineskom izaslanstvu bila je Vanjskotrgovinska komora BiH. Govoreći o posjetu kineskog izaslanstva Mirko Bošković, tajnik Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, kaže:

    „Ovo je velika stvar za Hercegovinu, radi se o posjetu predstavnika petnaest renomiranih kompanija iz Kine koje se bave proizvodnjom i prodajom eteričnih ulja na tamošnjem tržištu. Posjeta je realizirana u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH i rezultat je posjete naše delegacije njihovoj godišnjoj konferenciji koja se ove godine održavala u Njanjigu proje nekih par mjeseci, gdje je BiH prvi put nastupila i svojim izlaganjem pobudila interes za ovo područje i za našu ponudu eteričnih ulja.

    Njihove prve reakcije su za nas vrlo povoljne, oni nisu očekivali da se kod nas nalaze tako impresivne plantaže i destilerije, tako moderna postrojenja, međutim ono što primjećuju je da u Kini nema kulture konzumiranja eteričnog ulja od smilja. To naravno nas ne zadovoljava, međutim oni su fascinirani našom ponudom i sada ćemo raditi na promociji prvenstveno eteričnog ulja od smilja, a onda i svih ostalih?

    -Što je Kinezima u prvom planu od eteričnih ulja, kad im je smilje u drugom planu?

    -Rekao bih da smilje tek ulazi u njihove planove, za njih je ono do sada bila nepoznanica. Smilje do sada nisu koristili, tek otkrivaju blagodati eteričnog ulja od smilja. Na bilateralnim susretima u hotelu „Mogorjelo“ u Čapljini, gdje su sudjelovali predstavnici petnaestak tvrtki iz Hercegovine, pored smilja, razgovaralo se o više eteričnih ulja, pored ostalog – lavanda, melisa, lovor, kadulja itd.

    Posjet kineskog izaslanstva završava razgovorima u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, gdje je u planu, potpisivanje sporazuma o suradnji s Komorom Narodne Republike Kine, te daljem unapređenju odnosa i promociji ponude bh. eteričnih ulja na ogromnom kineskom tržištu.

    „Nadamo se da ćemo ih uspjeti animirati i zainteresirati. Ukoliko uspijemo otvoriti ogromno kinesko tržište, naša eterična ulja čeka svjetla budućnost. Kinezi dosta koriste eterična ulja i ova sva svojstva naših proizvoda, koja su im prikazana i pokazana, prvenstveno eteričnih ulja od smilja, za njih su bila iznenađenje pa kažu, da očekuju pozitivne rezultate“, naglašava tajnik Bošković.

    Dakle, vrijeme je žetve smilja, a o cijenama i otkupu još se ne govori. U tom pogledu posjet kineskog izaslanstva mogao bi b iti svjetlo na kraju tunela. Jasno, Kinezi će po povratu najprije sumirati viđeno, a onda donositi odluke. Ako one budu povoljne onda se u dogledno vrijeme nadati pozitivnim rezultatima.

D. Musa

Najnovije vijesti

Najava događaja

    No Results Found

    The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...