Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Cijene povrća promjenjive – kao vrijeme

Cijene povrća promjenjive – kao vrijeme

by | 22. siječnja 2018. 14:38 | Vijesti

  

Iza veletržnice u Tasovčićima je nestabilan tjedan, većina povrtlarskih kultura promijenila je cijene. Od pregleda cijena koncem prošlog tjedna poskupili su – kupus pupčar 1,2 do 1,4 marke, zelena salata 1 do 1,4, blitva 1 do 1,2 marke, dok su brokule 2 do 2,5 marke. Crveni luk se cijeni od 1 uvozni srbijanski, pa do 1,4 marke domaći iz Buturović Polja. Cijena raštike se spustila na 1 do 1,5 marku, a od zadnjeg pregleda cijena pojeftinili su još karfiol 1 do 1,2 marke, kelj 50 do 70 feniga. Cikla koja se nudi po cijeni od 60 feniga do marku, mrkva 80 feniga uvozna srbijanska pa do marku domaća, a jeftiniji su još peršin i celer koji se cijene od 3 do 4 marke za kilogram.

Samo šest povrtlarskih kultura zadržalo je napromjenjene cijene u proteklih tjedan dana, među njima su krumpiri koji se cijene od 50 do 60 feniga. Valja reći da krumpiri na veletržnici stižu sa svih strana uz južno-hercegovačke, tu su još glamočki, pa banjalučki, fojnički, nevesinjski, a ima i uvoznih. Kupus je i dalje 30 do 40 feniga, špinat 1 do 1,3 marke, a prasa od 1 debele pa do 2 marke tanke stabljike. Stabilne su još ostale cijena bijelog luka koji se nudi od 5 maraka vojvođanski, pa do 8 maraka domaći u vijencima i domaćeg graha u zrnu, 5 do 6 maraka.

Kod voća iznenađenje su bile dvije gajbe dunja, dopremljene iz Ševaš Polja. Od ostalog domaćeg voća obilna je samo ponuda jabuka čija se cijena kreće od 90 feniga domaće do 1,6 maraka uvozne austrijske. Isključivo uvozne kruške cijene se oko 2 marke za kilogram. Domaće suhe smokve su 4 do 8 maraka, a jezgra oraha 16 do 18 maraka. Kiwi se cijeni od 70 feniga do 1,3 marke. Ponuda mandarina je skromna cijena 1 do 1,3 marke. Limun iz delte Neretve sve je jeftiniji 2 do 2,5 marke, a naranče i grejp skuplji, 1,5 do 2 marke za kilogram. Sve navedene cijene su na veliko.

Na prilazu veletržnici kao i obično petkom, posebice obilna bila je ponuda ribe, ovoga puta nudila se i jegulje po uobičajenoj cijeni za tu vrstu ribe, 40 maraka kilogram, pastrva iz uzgoja bila je 9, šaran 11, a fileti 14 maraka. Somići su imali uobičajenu cijenu 6 maraka kilogram. Pažnju privlači i riječna riba u prvom redu keljavci koji su se cijenili samo 3 marke za kilogram. Primjerci su težili 300-ak pa i više grama, međutim zbog specifične strukture mesa kod kupaca nisu popularni, pa otud i niska cijena. Mliječni proizvodi su se nudili na tri štanda, ovoga puta nije bilo prodavača sira s Morina, najjeftiniji je bio mladi sir 4 do 6 maraka, a najskuplji suhi ovčji iz Podveležja, 14 do 15 maraka za kilogram. Obilna je i ponuda drva uglavnom iz kraških šuma – hrasta, graba, klena i jasena, a cijena standardna 80 maraka cijeni se prostorni metar cjepanih, a 75 maraka je oblica. Još jednom ističemo da cijena drva zavisi od umijeća pogađanja, vrste drveta, količine koja se kupuje, pa tako istaknuta cijena obično nije i prodajna.

Uz navedeno možemo konstatirati da se na prilazu veletržnici kao i obično, nudila i razna druga roba, od jaja i peradi, pa suhog mesa, vina i sokova, poljoprivrednih i kućanskih alatki kovača iz Vareša, pa do različitih odjevnih predmeta. Može se zaključiti da prilaz veletržnici petkom, podsjeća na nekad popularne pazarne dane.

Najnovije vijesti

Najava događaja

Fotografija dana

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...