Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Tekwondo klub Čapljina: Dvanaest članova uspješno položilo za crni pojas

Tekwondo klub Čapljina: Dvanaest članova uspješno položilo za crni pojas

by | 12. travnja 2021. 15:36 | Vijesti

   Iza Taekwondo kluba Čapljina je jednogodišnje razdoblje bez nastupa. Taman kad su se prošle godine spremili za seriju turnira uslijedio je locdown. Pošto je članstvo uglavnom mlađeg uzrasta, klub se u konsultaciji s roditeljima, preskočio natjecanja. Međutim, daleko od toga da se nije radilo. Potvrda je stigla na polaganju za crni pojas, zvanje koje je svojevrsni ispit rada i zrelosti samih natjecatelja. Po završetku polaganja Željko Vego, trener i predsjednik kluba je kazao:

   „Zadovoljan sam, ali razmišljam valjda kao i svaki trener, da uvijek može biti bolje. U vrijeme pandemije nismo imali natjecanja, jer su se roditelji pribojavali odlazaka na natjecanja zbog epidemije, a tko nije bojažljiv kod se tiče djece. Mi smo redovito trenirali. Sada smo se skoro mjesec i pol dana, svaki dan pripremali za ovo polaganje. Što se tiče polaganja ovo je prvi put da dolazi ovaj ispitivač, pa nismo bili upoznati kako on radi. U principu sve je to isto međutim, svaki ispitivač ima svoj stil, pa tako i Goran Teofilović iz Dervente“, ističe trener Željko Vego, te razlaže:

   „Četvoro članova je položilo za drugi dan, troje za prvi dan, a ovo ostalo su phamovi. Phmovi su isto crni pojas prvi dan, ali u tekwondou dječak ili djevojčica dok ne navrše petnaest godina ne može imati crni pojas. Kad navrše petnaest godina, automatski dobiva prvi dan. Posebice mi je drago što je Viktorija Kalfić položila drugi dan sa 16 godina, mala Ema Novaković ima 11 godina…”, kaže zadovoljni trener Vego.

   -Iz razgovora s kandidatima šest, sedam, osam godina im je trebalo da bi došli do zvanja crni pojas?

   „Pa jeste, braća Jurković su tek sada položili prvi dan, naravno Josip (Nikšić), Mladen (Vego), naš student Nikola Franjićević i Viktorija Kalfić su položili drugi dan. Mala Ema Novaković ima 11 godina, a vježbala je baš dojmljivo. Instruktor Teifilović je pohvalio naš rad, ali ja mislim da mi možemo još bolje”, kaže Vego, te na upit o nastupu reprezentacije na Europskom prvenstvu u Sofiji dodaje:

   „Ja prednost dajem našoj domaćoj djeci, domaćim borcima, naravno ako se netko želi boriti iz Hrvatske i Srbije, dobro došao. Ja bi ipak radije da budu i lošiji rezultati, ali da iznjedrimo naše, domaće borce. To je moje mišljenje za svaki sport, pa tako i taekwondo. Možda će ovaj potez donijeti popularizaciju taekwondou, ali svi skupa trebamo sistematičnije i više raditi”.

   Zanimljivo je gledište i Gorana Teofilovića, instruktora na polaganju, koji je na upit što bi donijelo poticaj taekwondou, bio rezolutan:

„Olimpijska medalja! Ona bi promijenila odnose i promovirala taekwondo u Bosni i Hercegovini”, kazao je Teofilović i dodao:

   „Meni je ovo 18-to polaganje, na osnovu tog iskustva mogu reći da mi je ovo u Čapljini bilo jedno od najboljih. Borci su bili spremni, uvježbani i s malo poticaja zaista su pokazali zavidno poznavanje vještina.

   Ispite za crni pojas su uspješno položili: Josip Nikšić, Mladen – Mladi Vego, Viktorija Kalfić i Nikola Franjičević, svi drugi dan; Mateo Jurković, Mario Jurković i Romano Arar, prvi dan; Patrik Novaković, Lana Raič, Leon Novaković, Hurija Sjekirica i Ema Novaković, pham, odnosno pom.

Tekst i foto: D. Musa

 

 

{gallery}2021/4/taekwondo{/gallery}

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...