Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Poticaje za uzgoj lubenica ostvarilo devet Čapljinaca

Poticaje za uzgoj lubenica ostvarilo devet Čapljinaca

by | 13. veljače 2020. 12:30 | Vijesti

   Iz proračuna Hercegovačko-neretvanske županije za 2019-tu godinu, uz ostale kulture odobreni su poticaji i za uzgoj lubenice. Poticaje je ostvarilo ukupno 15 proizvođača od čega glavnina, devet iz Čapljine. Poticaj su ostvarila i petorice proizvođača iz Stoca, te jedan s područja općine Ravno.

   S prostora Čapljine poticaje su ostvarila po dva proizvođača iz Gnjilišta, Višića i gradskog područja Čapljine, a po jedan iz Bajovaca, Opličića i Domanovića. Visina odobrenih poticaja kretala se od 360 pa do 900 maraka. Zanimljivo, od devet proizvođača s čapljinskom područja, osmorici je odobren iznos od po 900 KM, a jednom od 396 KM.

   Treba reći da je sukladno Programu i Naputku obračun novčane potpore za Proizvodnju lubenica, vezano za raspoloživa sredstva izvršen u iznosi od 180 KM po dulumu, odnosno 0,1 hektaru. Kako se ističe u Odluci o odobravanju isplate poticaja, novčana potpora se mogla ostvariti do maksimalnog iznosa od 3.500 KM po korisniku. Sukladno Programu i Naputku za klijente čiji zbirni iznos zahtjeva za Županijske novčane potpore premašuje 3.500 KM, obračun je umanjen do maksimalnog iznosa od 3.500 KM.

   Imajući navedeno na umu očito je da su čak četvorica Čapljinaca u prošloj godini pod lubenicama imale nasade površine pola hektara, odnosno po pet duluma.

Propustili ste? Poslušajte!