Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Čapljinski šport u 2020. godini: Koronakriza i proces pomlađivanja pokvarili dojam iz ranijih godina

Čapljinski šport u 2020. godini: Koronakriza i proces pomlađivanja pokvarili dojam iz ranijih godina

by | 7. siječnja 2021. 9:56 | Vijesti

   Iz kuta nekoliko sportova među kojima je i najpopularniji – nogomet, za rezultate čapljinskog sporta u 2020-oj godini, može se reći da su ukupno uzevši bili ispod očekivanja u odnosu na prethodne godine.

Bez pretjerivanja se može reći da je ovo bila po rezultatima u nogometu, odbojci, rukometu, pa i boćanju, jedna od slabijih poratnih godina. Kad to kažemo onda u prvom redu imamo u vidu rezultate nogometaša Čapljine i GOŠK-a, zatim učinke odbojkašica i rukometaša.

   Slika bi bila relativno povoljnija da nije bilo pandemije korona virusa, koji je doslovce blokirao čapljinski sport. Podsjećamo, košarkaši koji su u ovom trenutku perjanica čapljinskog sporta, bili su u silovitom naletu, odnosno bili su na pragu Lige šest, što bi s obzirom na činjenicu da su bili novaci u elitnom rangu, te da su jesenski dio sezone slabo odigrali, predstavljalo veliki uspjeh. Visoke ambicije imao je u trenutku prekida natjecanja, zbog lock downa, i drugoplasirani GOŠK iz Gabele, koji je smjerao prema Premijer ligi. U proljetnom dijelu sezone blizu vrhu bila je i momčad Rukometne akademije Čapljina. Svakako treba istaknuti rezultate nogometaša Višića koji su kao prvoplasirani u trenutku prekida mogli ići u Drugu ligu, južna skupina, od čega su iz materijalnih razloga, odustali. Valja u tom prvom dijelu sezone, istaknuti i rezultate dviju mladih sportašica nogometašice Maje Jelčić koja je sa samo šesnaest godina zaigrala za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, čime je postavila teško dostižan rekord u tom ekipnom sportu, te Karle Bakalar koja je bila suverena u tenisu u konkurenciji do 12 godina.

   Imajući u vidu navedeno, čemu se može dodati i da su nogometaši Čapljine u trenutku prekida imali solidan plasman, pa rezultate šahista, za taj prvi dio godine može se reći da je bio puno uspješniji od drugoga. Shodno zaključku koji prolazi iz navedenog, može se reći da se pandemija korona virusa negativno odrazila na čapljinske sportaše i klubove, narodski kazano kao da ih je posjekla.

   U drugom dijelu godine, odnosno na početku nove sezone u većini sportova rezultati su bili vidno slabiji. To se u prvom redu odnosi na nogometne klubove GOŠK i Čapljinu. GOŠK je najavljivao pohod na vrh ljestvice i plasman u Premijer ligu, a jesen završio tek na 14-om mjestu, odnosno u zoni ispadanja. Čapljina je imala problema sa ulazom u sezonu, što se odrazilo i na konačni rezultat, tek je 15-ta i predstoji joj grčevita borba za opstanak. Ništa bolje rezultate nisu ostvarili – odbojkašice, koji su jesenski dio sezone zaključile na zadnjem, desetom mjestu, te rukometaši koji su predzadnji 11-ti, s tri boda. Nisu blistali ni boćari, Čapljina je jesenski dio završila na drugom mjestu u B skupini, s malim izgledima da se uključi u borbu za prvo mjesto, dok je Dračevo, u skupini s pet klubova, na začelju.

   Što se plasmana u jesenskoj polusezoni tiče i dalje prednjače košarkaši, čije je natjecanje već dva puta korona prekidala, ali su oko sredine ljestvice i a ljubitelji basketa se će se u nastavku vratiti u formu iz siječnja prošle godine. Rezultatska perjanica u nogometu i dalje ostaju nogometaši trećeligaša Višića koji su u deset utakmica ostvarili devet pobjeda uz samo jedna poraz.

   Kad je riječ o borilačkim sportovima uspješan i aktivan bio je samo BK „Kralj Tomislav” koji je osvojio titulu prvaka Federacije BiH u olimpijskom boksu, ispred BK Mostar i BK Radnički iz Lukavca. Vrijedi istaknuti da je Tekwando klub Čapljina uspio dovršiti uređenje svog kutka za trening i okupljanje u Balon dvorani, dok natjecanja nije imao. Razlog je mlado članstvo s kojim je teško ići na natjecanja zbog pandemije korona virusa.

   U uspješne svakako treba uvrstiti šahiste, koji su unatoč svemu organizirali i uspješno vodili, odnosno vode, školu šaha. U sklopu tih aktivnosti organizirali su i turnir za mlade nade, a da ni seniori nisu zaboravili igrati pokazao je nastup na novogodišnjem turniru u Mostaru na kojem su članovi ŠK Čapaljina posebice Vladislav Prskalo, ali i Zvonimir Karlović, te Ekrem Koso u konkurenciji 16 igrača rejtinga iznad 2.000 bodova uz pobjedu Prskala, bili među šest prvoplasiranih.

   Ovo bi bila rezultatska strana medalje, međutim kada se u obzir uzme podatak da su ekipe Rukometne akademije Čapljina, zatim odbojkašice Čapljine, pa Tekwando klub, Nogometni klub Čapljina, Boćarski klub Dračevo… vidno pomladili sastave, onda navedene plasmane treba podebljati shodno toj okolnosti. Dakle, trenutačno slabije rezultate navedenih klubova treba promatrati i iz tog kuta, jer je za očekivati da će za sezonu, dvije, odnosno godinu, dvije slika biti posve drugačija. Toj niski treba svakako dodati i ženski pogon Rukometne akademije, koji se prvi puta natječe u dvije kategorije.

   Navedenom vrijedi dodati i uspješne nastupe čapljinskih internacionalaca – Nikole Prce koji je i dalje nositelj igre rukometne reprezentacije BiH, pa sve uspješniju odbojkašicu Božanu Butigan koja je ljetos prešla u najtrofejniji ne samo talijanski nego europski, pa i svjetski klub Imoco Volley, nogometaša Luku Menala koji se iz Ljubljane spustio do Rijeke za koju je uspješno igrao prošle jeseni itd.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...