Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Ivo Matić maslinar iz Čapljine nastoji spojiti iskustvo i struku, tvrdi: „Masline orezivati i gnojiti u drugoj polovici zime“

Ivo Matić maslinar iz Čapljine nastoji spojiti iskustvo i struku, tvrdi: „Masline orezivati i gnojiti u drugoj polovici zime“

by | 19. veljače 2018. 9:31 | Vijesti

Tragajući za adekvatnim sortimentom, vremenom rezidbe, gnojidbe i drugim potankostima vezanim za maslinu, hercegovački maslinari još se traže. Dok jedni prevrću u početku sađene sorte, drugi različitim terminima rezidbe, gnojidbe, berbe…, nastoje proniknuti u tajne ove uljarice.

Jedini koji se u Bosni i Hercegovini, mogu pohvaliti maslinarskom tradicijom, odnosno iskustvom u njezinom uzgoju, su žitelji Broćanca u neumskom zaleđu. Jedan od njih je Ivo Matić, koji trenutačno živi u Čapljini, ali i dalje u Broćancu održava stari maslinik, koji o tradiciji maslinarstva u rodnom mjestu kaže:
„Masline u Broćancu postoje sigurno se znade, više od dvjesto godina. Ima stabala koja su starija i od dvjesto godina. Broćanac je poznat po maslinarstvu, imao je i staru uljaru, kad nije bilo struje, kad je konj radio i vukao i tjestile se masline, Dalmacija je dovozila maslina u Broćanac da cijedi ulje. U Broćancu je za maslinarstvo bogom dat položaj, smješten je iza Žabe, u suncu, dotiče i morska struja tako da je baš pogodan za maslinarstvo“, naglašava Ivo maslinar od rođenja, a zatim na upit – što kaže, tradicija, kada treba rezati masline, razlaže:
„Svi griješe koji rano zimi režu masline, tako su pogriješili poneki i u Broćancu prošle godine, bila je jaka, duga zima i te su masline stradale duplo više nego one što su nisu bile orezane. Maslinu ne treba rezati prije drugog, trećeg mjeseca, tad je najpogodnije, niti maslinu treba gnojiti prije drugog mjeseca. Ako se nagnoji, a bude blaga zima, može se dogodi da maslina povuče sokove i ako dođe, slučajno, interval hladnog vremena, one stradaju“, ističe Ivo Matić koji na opasku, koliko znači iskustvo u maslinarstvu nastavlja:
„Iskustvo puno uči, Broćanac zna o maslini prilično, isto kao Istra u Hrvatskoj, tu smo mi negdje“.
Na upit, je li iskustvo bilo presudno što je proglašen za najboljeg maslinara u Hercegovine u 2015. godine, ovaj maslinar koji nastoji spojiti iskustvo i struku, nastavlja:
„Da moje ulje bude šampion najviše je pogodovalo to što je u njemu bilo ulja od buže, istarske bjelice, naša oblice i leccina. Što je god raznovrsniji nasad, ulje je kvalitetnije“, kaže Matić koji ima zanimljivu teoriju i kada je u pitanju sortiment:
„Oblica je primorska maslina, ona ‘oće brdo i miris mora. Za polje, na primjer, Čapljinu i okolinu, oblica nije pogodna jer je ona tu sklona obolijevanju, zbog velikih magla i kiša. Tu su najpogodnije istarska bjelica, buža, leccino, pedolino, a može i levantinka. Pod hitno bi u ovom dijelu Hercegovine trebalo oblicu prevrnuti na sorte koje sam naveo, jer one bolje rađaju i manje obolijevaju. Buža, bjelica istarska, levantinka, leccino, pedolino, sto posto rađaju svake godine, a oblica je varljiva, ona hoće ‘pogled’ na more i brdovite lokacije, neće polje.
Govoreći o iskustvima s maslinama u Broćancu, hercegovački šampion u proizvodnji maslinova ulja iz 2015., kaže:
„U Broćancu, oblica može, ima je najviše, ali već se sade i ove druge sorte. Izbor sorata zavisi od zemljišta na kojem se sadi, pa bi zato pri sadnji trebalo konsultirati struku“, ističe Ivo Matić, te konstatira kako se u počecima maslinarske ere u Hercegovini, nije vodilo računa ni o iskustvu ni o struci. Radilo se stihijski, pa su tek desetak godina poslije velikog buma sadnje, počela preispitivanja. Optimisti bi svakako kazali – bolje ikad nego nikad.
Tekst i foto: D, Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...