Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

IVANJSKI KRIJESOVI U HUTOVU Tko nije došao taj se pokajao

IVANJSKI KRIJESOVI U HUTOVU Tko nije došao taj se pokajao

by | 23. lipnja 2023. 14:07 | Aktualno, Vijesti

Nije Hutovo ni blizu što je nekada bilo, središte cijele neumske općine, međutim tradiciju ne zaboravlja. Tako je bilo i za ovogodišnje „Ivanjske krijesove“ kada se u sada po broju žitelja malo mjesto, središte istoimene župe, slilo narodski kazano „malo i veliko“ od Neuma, preko Ravnog, do Čapljine. Naravno, bilo je i onih koji su potegli iz udaljenijih mjesta gdje sve Hutovci žive, međutim spomenuli smo one koji na manifestaciju dolaze da bi u njoj sudjelovali, bilo nastupom, bilo uživanjem u programu koji je i ove godine ponudio pravo bogatstvo izvornog narodnog stvaralaštva.
Naravno, valja pojasniti što je to nekad Hutovo bilo, a bilo je važna postaja na uskotračnoj pruzi Čapljina – Gabela – Ravno – Dubrovnik – Zelenika. Nakon što bi „mašine“ iz doline Neretve izvukle kompoziciju, u Hutovu bi predahnuli i strojevi i ljudi. Čak se iz dalamtinskih mjesta dolazilo na vlak u Hutovo! Bilo pa prošlo, rekli bi ugođajem zadovoljni domaćini nakon tro i pol satnog programa koji je počeo mimohodom društava kroz naselje, od škole do crkve.
Poslije mimohoda u kojem je nastupilo deset kulturno umjetničkih društava koja su sudjelovala na ovogodišnjim Ivanjskim krijesovima, slijedio je uvjetno rečeno, službeni dio programa. Okupljenima se obratio Dragan Jurković, gradonačelnik Neuma koji je uz ostalo istakao:
„Prije 148 godina imao se tko boriti i izboriti da ostanemo ovdje, zahvaljujući tome ostali smo do danas“, kazao načelnik Jurković, aludirajući na Hercegovački ustanak od 1875. – 1878. godine“, te nastavio:
„Što će biti za pedeset godina, mi to ne znamo, ali se nadam da ćemo se boriti da opstanemo i ostanemo na ovom prostoru. Ovo je samo jedna kap na nekakvom povijesnom putu gdje se kroz kulturu i tradiciju borimo za našu baštinu. Drago mi je što vidim veliki broj mladih, to nam daje nadu da našu tradiciju i kulturu prenosimo na njih, na mlađe generacije. Nadam se da će se tako nastaviti u budućnosti, a na nama je da se borimo i ostanemo na ovom prostoru i da kroz vrijeme koje je ispred nas, budemo jedna sigurnost za ljude koji ovdje žive i koji će ovdje živjeti“, kazao je načelnik Jurković.
Ovogodišnji program „Ivanjskih krijesova“ otvorilo je mjesno HKUD „Hutovo“, a zatim su u programu nastupili – KUD „Zvuci kamena i krša“ Imotski, KUD „Župa Bagalović“, Krvavac, FKU „Primorska lijera“ Dubrovačko primorje, KUD „Komaštre“ Ogorje – Muć, Limena glazba Ston, koja je predvodila promenadu društava kroz naselje, svi iz R. Hrvatske, zatim HKUD „Domanovići“, Domanovići, HKUD „Luke“ Višići, KUD „Tribanj“ Bila – Livno i HKUD „Topala“ Nadioci-Vitez. Završni čin upečatljivog i raznovrsnog folklornog stvaralaštva bila je podjela zahvalnica sudionicima i primopredaja dužnosti. Luku Konjevoda doskorašnjeg predsjednika HKUD „Hutovo“ uz riječi zahvale i poklone, zamijenio je Nikola Konjevod. Program je vodio kolega Ante Bender, a manifestacija je nastavljena do sitnih sati, uz grupu „Forum“.

Otkrivena spomen ploča vojvodi don Ivanu Musiću vođi Hercegovačkog ustanka

Na prigodnoj svečanosti u zavičajnoj kući u Hutovu otkrivena je spomen ploča don Ivanu Musiću, vojvodi Donje Hercegovine u Hercegovačkom ustanku 1875. – 1878. godine. Spomen ploču otkrili su Dragan Jurković, načelnik općine Neum, Nikola Konjevod predsjednik HKUD „Hutovo“ i Branko Vukorep ispred braniteljske populacije. Uvod u taj dio programa bilo je polaganje cvijeća i paljenje svijeća pred spomen pločom poginulima u Drugom svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu. Kolika su bila stradanja žitelja župe Hutovo vidi se po spomen ploči s listom stradalim u Domovinskom ratu na kojoj su 22 imena, dok je primjerice u Drugom svjetskom ratu, pored odraslih, stradalo i 43 djece?!

Tekst i foto: D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...