Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Inicijativa za revitalizaciju Počitelja – Sattler na sastanku u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

Inicijativa za revitalizaciju Počitelja – Sattler na sastanku u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

by | 14. svibnja 2024. 12:32 | Aktualno, Vijesti

Nakon pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja u prosincu 2023. godine i dva sastanka najodgovornijih institucija i osoba, u skladu s propisanim nadležnostima djelovanja u prostoru nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta poduzelo je aktivnosti snimanja i izrade situacijske analize ‘Povijesnog gradskog područja Počitelj’.

Tim povodom, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta upriličen je treći sastanak federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević i direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Stergara sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Johannom Sattlerom, te članovima Izaslanstva Petrom Kraljevićem, Sanjom Stanojević, Karelom Lizerotom i Elmom Prcić. Ministrica Vlaisavljević osvrnula se na dosad realizirane aktivnosti, u skladu sa zaključcima s prethodnog sastanka.

Veleposlanik Sattler zahvalio je Ministarstvu, predvođenom ministricom Vlaisavljević, za istrajnost i snagu u procesu realizacije utvrđenih ciljeva inicijative za revitalizaciju Počitelja, te dosad poduzete konkretne aktivnosti.

Prilikom uvodne riječi, ukazao je na važnost provođenja projekta iluminacije Gavran kapetanove kule i sportskog igrališta u Počitelju, prvih aktivnosti koje Izaslanstvo Europske unije u BiH planira podržati. Veleposlanik Sattler informirao je i o pripremi kulturnog događa koji će uskoro biti organiziran u Počitelju, time će biti označen službeni početak tog projekta.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar prezentirao je Analizu postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj. Prema dostupnoj dokumentaciji i uvidom u funkcioniranje Počitelja, konstatirano je da ne postoji strategija planiranja turističke ponude grada Počitelja s postavljenim i definiranim kratkoročnim i dugoročnim strateškim ciljevima, plan upravljanja zaštićenom Povijesnim gradskim područjem, niti se upravlja gradskom jezgrom Počitelja. Stergar je također istaknuo kako ne postoji organizirano djelovanje niti u jednom segmentu funkcioniranja zaštićene povijesne jezgre.

Prema mišljenju Zavoda, istakao je Stergar, potrebno je osigurati sigurnost posjetilaca u smislu stabilnosti svih zidanih struktura i objekata zbog kojih Počitelj i jeste tako vrijedan. Potrebni su strateški pristup revitalizaciji i konzervatorsko – restauratorski projekti obnove u kojima će se definirati namjena i programska aktivnost javnih objekata s definiranim upravljačkim tijelom koje će brinuti o tekućem održavanju i očuvanju cjeline.

– U raspravi, tijekom sastanka, zaključeno je kako neke od definiranih aktivnosti treba izvršiti u najkraćem vremenskom razdoblju te su utvrđeni rokovi za realizaciju. Dogovoreno je kako će sljedeći sastanak biti organiziran nakon realiziranja dogovorenih aktivnosti – priopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Na sastanku je sudjelovao i predstavnik Europske investicijske banke Josip Polić, pomoćnica gradonačelnika Čapljine Irena Bakalar Bulum, generalna tajnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Sabina Šahman Salihbegović i savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja Goran Lulić.

 

tekst/foto: FENA

Propustili ste? Poslušajte!

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Audio: Miroslav Nikše povodom Svjetskog dana radioamatera

Na današnji dan 18. travnja obilježava se Svjetski dan radioamatera.  Miroslav Nikše, predsjednik ZRHB govorio je za Radio Čapljinu; https://open.spotify.com/episode/4Fhg7ZkNB03uVDrXF0jQBo Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području...

Mladi u politici

Mladi u politici

Većina mladih, ali i mnogi stariji nisu svjesni da je politika uključena u svaku sferu života – od uređenja parkova, odvodnje do izgradnje autocesta i slično. No što to vrijedi ukoliko se mladi ne bave politikom i zbivanjima važnim za uređenje države ili barem svoje...