Radio Čapljina uživo

agsdi-google-wallet

Slušaj nas!

91,3 FM

Nakon ukidanja sankcija „kraljica voća“ iz doline Neretve ovih dana kreće za Rusiju

Nakon ukidanja sankcija „kraljica voća“ iz doline Neretve ovih dana kreće za Rusiju

by | 13. srpnja 2018. 17:41 | Vijesti

   Informacija iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o ukidanju sankcija za uvoz jabuka na tržište Ruske Federacije, obradovala je i južno-hercegovačke voćare. U stvari nadležni državni ministar Mirko Šarović, vijest o tome javnosti je i proslijedio tijekom posjeta, jugu Hercegovine, odnosno Popovom polju. Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj govoreći o toj temi ističe:

   „Od 11. srpnja je ponovno nesmetan izvoz jabuka u Rusku Federaciju, dakle nemamo više nikakvih prepreka za trgovinu i izvoz jabuke. Ono što je evidentno, zalihe jabuka koje su bile namijenjene na rusko tržište, prodane su na drugim tržištima, pa u ovom trenutku i nemamo zaliha, ali imamo novi rod. Sorta colina je već u fazi branja, gala vrlo brzo prispijeva, upravo je ta sorta prepoznatljiva na ruskom tržištu, Rusi je rado kupuju tako da je proizvođačima ranih jabuka, dobro došla ova informacija“, kaže Nešković, a zatim naglašava:

   „U kontaktima s proizvođačima došli smo do saznanja da su cijene jabuka na ruskom tržištu veće, bolje, nego na zapadnom tržištu. Što se uvjeta tiče, nema nikakvih promjena. I dalje se traži popunjen fito sanitarni certifikat, te potvrda o podrijetlu. U suštini ono što zahtjeva ruska strana, a i ono što je i naš interes, jeste je da do kraja ispoštujemo, potvrdimo, osiguramo, da se zaista izvozi naša jabuka, a ne tuđa. To je ono što odgovara i što je dobro za sve proizvođače, za sve ljude koji se bave proizvodnjom i prodajom jabuka s teritorija BiH. Dakle, treba da do kraja svaka od institucija, ali i proizvođači i trgovaca, ispoštuju ono što je dogovoreno, a to je da se dokaže, potvrdi, da je roba, da je jabuka, uzgojena, proizvedena na teritoriju BiH!“

   Pomoćnik ministra Nešković ističe da će se sa strane nadležnih institucija strogo inzistirati na tome, ali isto tako kaže da će i ruska strana pratiti taj proces. Nešković kaže da se ruska inspekcija tijekom posjeta prošle godine, ugodno iznenadila ne samo površinama pod jabukama u Hercegovini, nego i njihovom kvalitetom. Imajući to u vodu za izvoz jabuka iz Hercegovine nema nikakvih zapreka, naprotiv. Govoreći na temu otvaranja izvoza na rusko tržište agronom Slavko Korda, direktor tvrtke „Dominant“ iz Gabela Polja u čapljinskoj općini, kaže:

   „Odluka da se ponovno odobri izvoz u Rusku Federaciju u svakom slučaju je dobro došla, s obzirom da postoje tehnički i tehnološki viškovi proizvodnje, odnosno ploda jabuke, ako ništa da rasteretimo domaće tržište. Znači i proizvođačima koji nemaju količine za izvoz u Rusiju, ta odluka dobro dođe jer će veći proizvođači u izvoz plasirati svoju jabuku. Tako će se izbjeći zagušenje na domaćem tržištu, jer BiH je ipak veliki proizvođač jabuke. Kažem, ovo je izuzetno, izuzetno kvalitetno postignuće u pregovorima s Ruskom Federacijom, da se izvoz ponovno odobri, jer će nama izvoz odlično doći da plasirano naše tržišne viškove“, naglašava direktor Korda.

   Da je ponovni izvoz jabuka na rusko tržište dobro rješenje svjedoči i sljedeće zapažanje direktora Korde, koji naglašava:

   „Urod je sasvim zadovoljavajući, kako po količini tako i po kvalitetu. Mogu reći da je ovo jedna od jabučnih godina. Bilo je dovoljno oborina i hladnih noći što je dalo dobru kvalitetu, tako da je ovo za sada, jedna od izuzetnih godina kada je riječ o proizvodnji jabuka.“

   Od agronoma Željka Prce, tehničkog direktora čapljinske tvrtke „Agroherc“koja je sa sedamdesetak hektara najveći proizvođač u ovom dijelu BiH, doznali smo da je odluka došla u pravom trenutku, te da će s izvozom jabuka u Rusiju krenuti čim budu poznate sve tehničke pojedinosti, odnosno čim odluka postane operativna, a to je za dan dva. Inače, berba jabuka na čapljinskom području počela je s prvim danima ljeta, a za sada nema problema s plasmanom.

D. Musa

Propustili ste? Poslušajte!

KULTURA ČETVRTKOM:  Arheolog Ivan Prce

KULTURA ČETVRTKOM: Arheolog Ivan Prce

Kako izgleda jedno arheološko iskopavanje i još neke "tajne zanata" otkrio nam je arheolog Ivan Prce.   https://open.spotify.com/episode/4ebpIgW9aJA9SOZRMeCEiC  

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

AUDIO: Izložba slika Amele Hadžimejlić u Galeriji MLAZ

U Galeriji Marinelli Landor and Zlaja, MLAZ u Počitelju, izlaže prof. dr. grafike Amela Hadžimejlić. Večeras 9.9.2023. do 23 sata mogu se vidjeti 24 rada stvarana prema tekstu Predraga Fincija.   https://open.spotify.com/episode/0HVDLDxujk22uY08bH04kP  ...